Ana SayfaMakalelerİş bulmak gerçekten zor mu? Yoksa biz mi zorlaştırıyoruz?

İş bulmak gerçekten zor mu? Yoksa biz mi zorlaştırıyoruz?

Çoğu insan iş bulamamaktan şikâyet eder. Günümüz dünyasında işsizliğin büyük bir sorun haline geldiği bir gerçek. Gelişen teknoloji ile yeni istihdam alanları yaratılmış ancak buna oranla nüfus da bir o kadar artış göstermiştir. Ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş olan ülkelerde işsizlik minimum düzeylerdeyken Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hala ciddi bir sorun. Özellikle talebin fazla olduğu ama iş imkanlarının kısıtlı olduğu ülkemizde şartlarımıza göre iş olanakları elde etmek zor olsa da bunu biraz da bizim zorlaştırdığımızı söylemek gerekir.Peki ya gerçektende iş bulmak gerçekten zor mu? Yoksa biz mi zorlaştırıyoruz?

Herkes kendi düşüncesine göre bir plan dahilinde iş arar. Çalışma şartlarının iyi olduğu ve çok kazanç elde edeceği ve sosyal güvencesinin olduğu bir yerde çalışmak her bireyin isteyeceği bir olgu. Yalnız şartlar ne kadar çok ve ne kadar detaylı olursa iş bulma şansınızı da o oranla düşürüyorsunuz demektir. Unutulmamalıdır ki iş arayanlar olarak sizlerin kendinize göre belirlediğiniz kriterleriniz olduğu gibi işverenlerinde eleman alırken belirledikleri kriterler ve aradıkları elemanda olmasını istedikleri nitelikler var. Dolayısıyla işverenler için de aynı şey geçerli. Aranılan elemanda istenilen nitelikler ne kadar fazla, çalışma şartları ne kadar düşük seviyede olursa iş gücü bulma imkânı da o oranla zorlaşmakta. Dolayısıyla her iki kesim için de önlerine kendilerinin çektiği duvarlar ve engeller sebebiyle istenilenin gerçekleşmesi çok zor.

iş bulmak gerçekten zor mu? Yoksa biz mi zorlaştırıyoruz?

Türkiye şartlarında iş bulmak her ne kadar zor olsa da yukarıda belirtilen nedenler bu zorluğu kat be kat arttırmakta. Halbuki iş arayanların da işverenlerin de birbirlerine muhtaç olduğu gerçeği göz önünde bulundurulursa ortak bir paydada buluşmak en akılcı çözüm yolu olacaktır. Bunun içinde iş arayanlar olarak sizlerin kriterlerinizi minimum düzeyde en fazla fayda sağlayacağınız bir şekilde belirlemeniz gerekir. Olmazsa olmazlardan vazgeçmeniz tabi ki istenilemez. Örneğin sosyal güvencesi olmadan çalışmak çok büyük bir hata olur. Ancak zorunlu şartlara ek olarak kendimizin belirlediği kriterlerde biraz daha esnek davranırsak iş bulma şansımız o derece artacaktır. İşverenler için de kariyer sahibi, yetenekli, bilgili, tecrübeli eleman aramak haklı bir davranıştır. Fakat en kısa sürede ihtiyaç duydukları iş gücüne kavuşmak için şartları zorlaştırmak yerine kolaylaştırmak ve aranılan kriterleri minimum seviye tutmak akılcı bir seçim olacaktır. Bunun yerine iş arayanların ‘bana ihtiyaçları var’ düşüncesi ile hareket etmeleri, işverenler içinde ‘bize ihtiyaçları var’ şeklindeki düşünce ile eleman aramaları neticesinde zaten ülkemiz şartlarında zor olan istihdam edilebilme daha da zor hale gelmektedir.

Konuya benzer iş ilanları

Garson iş ilanları
Satış danışmanı iş ilanları
Sekreter iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar