Ana SayfaMakalelerİş Bağımlılığı Ve Çözümü

İş Bağımlılığı Ve Çözümü

Sorumluluk sahibi ve ciddi insanlar çalıştıkları işe tüm güçleri ile sarılırlar. Yaptıkları işi tamamen benimseyerek işin gerekliliklerini eksiksiz yerine getirirler. Çok çalışmak ve iş kolik olmak arasında ince bir çizgi vardır. Kişi bu çizgiye dikkat etmez ise iş bağımlılığına yakalanması içten bile değildir.

İş ortamı, günün nerede ise yarısının harcandığı bir ortamdır. Çalışan; bu ortamda iş yaptığı süre sonunda sosyalleşmekten uzak kalmayı tercih ederek arkadaşları ile görüşmüyor ise, sevdiklerine ve ailesine zaman ayıramıyorsa ortada bir sıkıntı var demektir.

İnsanların küresel dünya üzerinde hayatlarını çalışarak geçirmelerinin ilk ve tek nedeni maddi kazanç sağlamaktır. İnsanlar, güzel bir hayat yaşamak ya da mevcut standartlarını korumak adına çalışmaktadırlar.

İşsiz kalmamak adına yoğun olarak yapılan işe odaklanmak, mesai bitiminde dahi işi düşünmek, sosyal yaşama odaklanma sorunu yaşamak iş bağımlılığının en sık görülen belirtilerindendir.

Genel olarak bu belirtileri düzenli şekilde sıralayacak olursak;

  • Yaptığınız işi mesai bitimi sonrası evinize kadar taşıyorsanız, işi ev ortamında da devam ettirme gayretine giriyorsanız.
  • Sadece çalışırken mutlu olup iş dışındaki aktivitelerinizi boşa geçirilmiş zaman olarak görüyorsanız.
  • İş dışındaki yaşamınızda insanlarla diyalog kurarken, sohbetlerinizde o gün yaptığınız işlerin çözümlemelerini yapıyorsanız.
  • Bir yakınınız mesai saati içinde sizi aradığında konuşmayı kısa kesip hemen işe yönelmek gayretine giriyorsanız.
  • Sevdikleriniz artık adınızın başına; çalışkan, iş delisi gibi sıfatlar eklemeye başladıysa.
  • Yukarıda sunduğumuz tüm belirtiler, iş bağımlısı olduğunuzu göstermektedir.

İş Bağımlılığının Önüne Geçecek Çözümler;

  • Sevdiklerinize değer gösterin ve zaman ayırın. Size mesai saatinde ulaşmak isteyen arkadaşlarınıza dönüş yapın. Arayamıyorsanız bile bir sms yada e-mail gönderecek zamanı bulabilmelisiniz.
  • İş yerindeki molaları sonuna kadar değerlendirin. Molalarda kesinlikle, mola öncesi yaptığınız işi ya da mola sonrası yapacağınız işi düşünmeyin. Beyninizi ve ruhunuzu dinlendirin, çalışma ortamındaki arkadaşlarınızla sohbetler edin.
  • Kendinize değer verin, evinize ufak eşyalar alın, sevdiklerinize hediyeler alın. Yakınlarınızla birlikte alışverişe çıkın.
  • Kilonuza ve formunuza dikkat edin. Düzenli spor yapın. Sağlık kontrollerinizi düzenli gerçekleştirin. Uykunuzu düzenli alın, sabahları erken kalkarak egzersiz yapın.
  • Aktif olarak çalışırken ufak molalar verin. Bilgisayar başında çalışıyorsanız gözünüzü kapatın ve o an olmak istediğiniz bir yer düşünün. Derin, derin nefes alın ve sakinleşin.
  • Kısa vadeli ve uzun vadeli planlarınız olsun. İş çıkışı arkadaşlarınızla beraber gerçekleştireceğiniz haftalık sosyal aktiviteler belirleyin. Konserler, tiyatrolar, fuarlar sık gittiğiniz yerlere dönüşsün.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar