Ana SayfaMakalelerİnsan Kaynakları Envanteri

İnsan Kaynakları Envanteri

Günümüz şirketlerinde artık kurumsal firmaların ve şirketlerin insan kaynakları departmanları ve yine bu departmanların kalifiye ve nitelikli personel bulma konusunda araştırma yapan, envanter çıkaran alt birimleri mevcut.

İnsan kaynaklarını, insan değerlendirme konusunda araştırma yapmaya yönelten sebepleri incelemek gerekli. Bu sebepler nelerdir?

Öncelikle iş hayatında envanter yapılması en başta doğru göreve en doğru kişiyi getirme arayışı ve gerekliliğindendir.

Aynı görev ve iş tanımı için her firmanın farklı kriterleri ve nitelik beklentileri muhakkak olacaktır. Firmaların; firma içi çalışma ortamı ve işleyişine göre personel belirlemesi en sık görülen işe alım biçimidir.

Kişisel değerlendirme formları, çeşitli kurumsal anketler işe alım sırasında yapılan personel değerlendirmelerinde en sık kullanılan yöntemlerdendir.

İnsan değerlendirme süreçleri büyük titizlik ve dikkat ister. Şirketler günümüzde işe alım uzmanlığı ve personel değerlendirme süreçlerini yürütecek departmanlar ve bu departmanlardaki işleyiş için ciddi giderler yapmaktadırlar. Dolayısı ile bu departmanlarda yapılan değerlendirmelerin yüksek düzeyde doğru ve eksiksiz yapılması önem taşımaktadır.

İnsan değerlendirme sonuçlarının yanlış olması giderlerin üstüne ek giderler oluşturacağı gibi işe alınan personelin de şirkete zarar vermesine neden olacaktır.

Değerlendirme yapılırken yalnızca kişilik testlerine bağlı kalınmamalı, yüz yüze görüşmeler ile diyalog kurularak kişi tanınması amaçlanmalıdır.

Doğru göreve doğru insanın çoğu zaman bulunamamasının nedenlerinden biri de personelden beklenenlerin tam olarak belirlenememesidir.

Çoğu firma; açtığı bir ilanda esasen farklı kişilerin uzmanlık olanı olan kriterleri tek bir kişide toplamaya çalışarak personel ilanı açtığından belirlenen pozisyonlar için yapılan başvurular firmanın isteklerini karşılamamaktadır.

Görev tanımının ve görev sınırlarının çizilerek eleman arayışına girilmesi, farklı uzmanlıklar için farklı kişilerin değerlendirmeye tutulup işe alınması yaşanacak olası iş gücü kaybı, zaman kaybı unsurlarını azaltacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar