Ana SayfaMakalelerİletişim Kurmak

İletişim Kurmak

İletişim Kurabiliyor musunuz?
İletişim kurma yeteneği, yaşamın her alanında önem taşıyan bir beceridir. Etkili bir iletişim kurmadan herhangi bir işte başarılı olmak mümkün değildir. İletişimsizlik, ciddi bir sorundur. İnsanlar arasında anlaşmayı, fikir alışverişi sağlamayı ve bilgi almayı sağlayan iletişim, toplumları bir arada tutan en önemli unsurdur. İletişim, insanların duygu ve düşüncelerini başkalarına aktararak tecrübe kazanmalarını sağlamış, sorunların tartışılarak çözülmesini sağlamış ve objektif bakış açısını da beraberinde getirmiştir. İnsanın olduğu her yerde olması gereken iletişim, bireylerin paylaşımlarda bulunmasını sağlar.
İş yaşamında iletişimi inceleyecek olursak, bir şirkette çalışan insanların iletişim yoluyla yapılacak işi paylaştıklarını, iş hakkında fikirlerini tartıştıklarını, sonuca varmaya çalıştıklarını görürüz. Doğru bir iletişim yöntemiyle, yapılan işten başarılı sonuçlar almak mümkündür. İş yaşantısında iletişimsizlik, yapılacak işte verim sağlanmamasına sebep olur. Herkesin bireysel hareket etmesi, ekip ruhunun oluşmamasına neden olur. Dolayısıyla iş bölümü yapılmaması, verilen görevin yerine getirilmemesi, insanlar arasındaki anlaşmazlıklar iletişim kopukluğuna yol açar. Araştırmalara bakıldığında şirketlerin başarısızlığının altında yatan en büyük sebep olarak iletişimsizlik gösterilmektedir.
İletişim bireysel olarak değerlendirildiğinde ise, iletişim yeteneği olan kişinin hayatın her alanında başarılı olduğunu görürüz. İyi iletişim kurabilen kişi, olayları değerlendirirken empati kurabilme, sorunları çözüm odaklı düşünebilme yeteneğine de sahiptir. Ne istediğini ve karşısından ne beklediğiniz düzgün ifade edebilen birey iletişim yeteneğini özel hayatında ve iş hayatında kendine yarar sağlayacak şekilde kullanabilir.
İyi bir iletişim kurmanın temelinde, konuşma ve dinleme yeteneğiniz gelmektedir. Konuşurken kendinizi övmeniz, konuşacağınız konunun dışına çıkmanız, sıkıcı bir ortam oluşturacaktır. Muhatabınıza karşı saygılı olmanız, onun fikirlerine önem verdiğinizi belli etmeniz gerekir. Konuşurken ses tonunuzu ayarlamanız da çok önemlidir. Konuşurken kullandığınız kelimeler ile davranışlarınızın birbirini desteklemesine de dikkat etmelisiniz. Yapmacık olmamaya özen göstermelisiniz. Karşınızdaki bir insanı dinlerken, konuşmacı ile göz temasında bulunun, başka şeylerle ilgilenmeyin.
İş hayatında iletişime önem verin. İş arkadaşlarınızla kuracağınız etkili iletişim, sizi ve çalıştığınız şirketi kısa sürede başarıya götürecektir. Yapacağınız işlerde ortak kararlar almanız ve birbiriniz dinlemeniz çok önemlidir. Fikir paylaşımları ve iş bölümü yapmanız doğru bir iletişim ile sağlanacaktır. İş yaşamında, iş arkadaşlarınız ve yöneticilerinizle kuracağınız iletişim çok önemlidir. İletişim becerilerinizi geliştirin. Kendinizi iyi ifade edebildiğiniz sürece, karşılaşacağınız problemler ile başa çıkmanız daha kolay olacaktır.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar