Ana SayfaMakalelerHayatımız Bir Okul

Hayatımız Bir Okul

Hayat Okulu Mezunları
Genellikle eğitimini ileri düzeye taşıyamamış kişilerin “siz nereden mezunsunuz?” sorusuna verdikleri yanıttan tanırız hayat okulu terimini. Peki, işveren ilanlarında ki aranan kriterlerde ön sıralarda gördüğümüz üniversite mezunlarının yanında hiç mi şansı yoktur hayat okulu mezunlarının? Elbette vardır. Ailesinin maddi imkânlarından tutun, tek bir öğretmeninin bir davranışı yüzünden ya da penceresinden gördüğü dünya tahtada asılı haritadakinden daha büyük ve cezp edici göründüğünde eğitimine devam etmeyen kişiler vardır. Son dönemlerin ağızdan ağza dolaşan sözünde olduğu gibi eğitim şarttır evet ama eğitimsiz olmak da dünyanın sonu değildir. Eğitim hayatını tamamlamadan da meslek yaşamınızda başarıya imza atmanız mümkündür. Doğru çıkarımlarda bulunursanız zaten hayatın kendisi de bir okuldur aslında. Yazımızın devamında da hayat okulundan mezun olmuş isimlerden bahsedeceğim sizlere.
İlk ismimiz son zamanlarda medyada göz özünde olan başarılı bir yarışmanın Kelime Oyunu’nun sunucu ve hazırlayıcısı İhsan Varol. Yarışma sorularını hazırlaması, yarışmacılara verdiği ipuçları ve yaptığı açıklamalar ile sunuculuk kabiliyetinin yanı sıra özellikle dil bilgisi ve kelime anlamları konusunda bilgisinin hiç de az olmadığını görüyoruz. Birisi bize sorsa üniversite mezunu olduğuna iddiaya bile girebiliriz ama değil. Kendisi üniversite eğitimi için öncelikle Astronomi ve Uzay Bilimler, sonrasında Tarih, son olarak da Kamu Yönetimi’ne kayıt yaptırmış ancak üç üniversiteyi de tamamlamayarak eğitim hayatını yarım bırakmıştır. Ancak kendini tanıyarak başarılı olabileceği sektörün farkında varmış ve 13 yıl prodüksiyon asistanı olarak her türlü görevi yerine getirdikten sonra Kelime Oyunu yarışması ile bu alandaki başarısını kanıtlamıştır.
Bir diğer ismimiz ise ünlü bir iş adamı hatta belki de en medyatik olanı… Çoğunuzun tahmin edeceği bu kişi 1954 Trabzon doğumlu Ali Ağaoğlu’ndan başkası değil. Kendisi yaklaşık 30 yıldır inşaat, turizm ve
hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Her yaptığı proje ile başarısına başarı ve maddi olanaklarına daha da fazlasını ekleyen Ağaoğlu eğitim hayatını ise ticarete atılması ile birlikte henüz lise son sınıftayken sonlandıranlardan.
Bahsedeceğim son isim ise birkaç yıl öncesinde fahri doktora ünvanı alan gazeteci ve yazar Mehmet Ali Birand. Birand Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi’ne girmeyi başarmış ancak ailesinin maddi imkânlarının olmayışından dolayı eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmış. Üniversiteyi tamamlayamadığı için içi burkulsa da önemli olanın işindeki başarısı olduğunu belirten Birand aynı zamanda günümüzde yabancı dil bilmenin çok daha önemli olduğunu vurguluyor.
Kısaca bahsettiğimiz isimlerin yanı sıra eski başbakanlarımızdan Bülent Ecevit, İngiltere’nin eski başbakanı John Major, Borusan Otomotiv’in marka temsilcisi Yonca Ebuzziya ve dünyanın en büyük mimarlarından Le Corbusier gibi isimler de üniversiteyi tamamlamayan ancak hayat okulundan başarı ile mezun olan kişilere örnek gösterilebilir.
Hangi okulu tercih ederseniz ya da etmek zorunda kalırsanız kalın önemli olan kendinizi tanıyarak hangi konuda başarılı olabileceğinizi bilmeniz ve imkânlarınız doğrultusunda kendinizi o alanda geliştirmeniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar