Ana SayfaMakalelerHangi Sektörün Çalışanları Daha Mutlu?

Hangi Sektörün Çalışanları Daha Mutlu?

İş hayatında hemen herkes kendi işinden memnun olsun veya olmasın, başka sektörlerin kazandıkları maaşları, onların iş yerlerindeki çalışma ortamlarını, memnuniyetlerini ve mutluluklarını merak etmektedir. İşte bu merakı gidermek için, dünyanın en yetkin araştırma firmalarından olan ETS, yaklaşık bir milyon kişi üzerinde bir anket düzenledi. Bu anketin farklı olan en önemli yanı, müşteri memnuniyetini değil, çalışanın memnuniyetini ölçmek.

Anketler yorumlandığında, mutluluk kıstası dışında, çok farklı sonuçlara ulaşmak da mümkün. Örneğin hangi sektör olursa olsun, bayanlar erkeklere göre işlerinde daha mutlu ve daha istekli çalışmaktalar. Küçük şehirlerde çalışanlar ise büyük şehirlerde çalışanlara göre işlerinden çok daha memnun ve işlerine çok daha mutlu gitmekteler. Ayrıca kişinin yaşı arttıkça, iş hayatındaki mutluluğu da ters orantılı bir şekilde azalmaktadır. Araştırmanın farklı bir yorumu ise gece çalışanların, gündüz çalışanlara göre en az 2 katı kadar daha mutlu olması. Peki hangi sektörün çalışanları daha mutlu?

En mutlu sektör finans sektörü. Anket sonuçlarına göre finans sektöründe çalışanların yüzde 80’inden fazlası, bu işi arkadaşlarına, çocuklarına tavsiye edecek kadar mutlu. Gerek maaş konusunda gerek çalışma saatleri ve patronlarının kendilerine her zaman destek olmaları konusunda hiçbir sıkıntı yaşayamayan finansçılar, en mutlu sektör olarak belirlendi.

Tüm dünyada ve ülkemizde de yaptıkları işten çok fazla memnun olan, işlerini severek yapan ikinci sektör ise elektronik sektörü çalışanları. Sürekli gelişen ve değişen teknoloji ile her gün yeni bir şeyler öğrenmeye açık olmayı gerektiren bu sektör çalışanları, bu durumdan ve maaşlarından gayet memnunlar.

Mutluluk konusunda yüzdelik dilim olarak oldukça büyük bir paya sahip olan bir başka sektör ise perakendeciler. Perakendeciler de aldıkları maaştan ve primlerden, sürekli aktif olarak çalışmaktan oldukça memnunlar. Üstelik iş güvenlerinin de oldukça fazla olduğunu söyleyen çalışanlar, tıpkı finansçılar gibi mesleklerini başkalarına da tavsiye ediyor.

Bir başka sektör ise hizmet sektörü. Yine en mutlu çalışanlara sahip olan bu sektör, çalışma şartlarından pek memnun olmasalar da maaş konusunda oldukça tatmin edici ücretlerde çalışmakta olduklarından, hizmet sektörünün büyük bir yüzdelik kesimi oldukça mutlu. Aynı zamanda çoğu hizmet sektörü çalışanı işini isteyerek ve severek seçtiğinden, stresle ve başka olumsuzluklarla kolaylıkla başa çıkabilmektedirler.

Mutlu sektörler arasında en sonuncu ise sanayi sektörünün üretim pozisyonlarında çalışanları. Hemen hepsi hem maaşlarından hem çalışma saatlerinden ve pozisyonlarından oldukça memnun olmalarına ek olarak, çalışanların yüzde 70’i bu sektörde çalıştıklarından dolayı kendileri ile gurur duyduklarını da belirtmişlerdir.

Mutsuz ve işlerinden memnun olmayan çalışanların ise neden mutsuz oldukları konusu anket verileri ışığında değerlendirilmiş ve çoğunun ortak noktası olarak üst yönetimin baskısı, maaşlarının yetersiz olması, çalışma saatlerinin çok fazla olması ve mesleklerinin saygınlığının olmaması gibi nedenler belirlenmiştir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar