Ana SayfaHaberlerFreelancer Olmak İçin Neler Yapmalıyım? Uzaktan Çalışmaya Uygun Meslekler

Freelancer Olmak İçin Neler Yapmalıyım? Uzaktan Çalışmaya Uygun Meslekler

Günümüzün en popüler çalışma biçimlerinden bir tanesi olan freelance olarak çalışmak, sağladığı avantajlar bakımından birçok kişinin odak noktası olmuş durumda. Dijitalleşmeyle beraber günden güne değişim gösteren çalışma modelleri, iş ve çalışan verimliliğini artırmak için önemli bir konumda yer alıyor. Her meslek uzaktan çalışmaya uygun olmasa da günümüzde birçok çalışma teknolojik alt yapılarla gerçekleştirildiği için uzaktan çalışma olanakları yeterli bir noktada buluşabilmiş durumda. Özgür çalışma ortamı bu bağlamda çalışan verimliliğini artırma konusunda oldukça önemli bir rol üstleniyor. Freelancer olarak uzaktan çalışmak ve bunu sürdürmek istiyorsanız mutlaka bilmeniz gereken önemli hususlar mevcuttur. Bu hususlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra gerekli adımları atarak siz de freelancer olabilirsiniz!

Hangi Meslekler Uzaktan Çalışmaya Uygundur?

Uzaktan çalışmak için öncelikle meslek dalınızın teknolojiyle yakından alakalı olması gerekiyor. Teknolojik alt yapıları kullandığınız bir departmanda uzaktan çalışmalar yürütebilirsiniz. Gelin hangi meslekler uzaktan çalışmaya uygundur ve ülkemizde en çok uzaktan çalışılan alanlar hangileridir inceleyelim.

·       E-Ticaret Uzmanlığı

Her şeyin tek tık ile internet üzerinden kolayca satın alınabildiği günümüzde, e-ticaret siteleri önemli bir konumda yer alıyor. Geleceğin mesleği olarak nitelendirilen bu meslek dalı için gerekli teknolojik alt yapıların sağlanması, çalışmalarınızı uzaktan yürütebilmeniz için yeterlidir.

·       Grafik Tasarım

Görselliğin ve dijitalleşmenin ön planda olduğu günümüz dünyasının en önemli mesleklerinden olan grafik tasarım, sosyal medya görsellerinden fotoğrafçılığa kadar geniş bir alanı kapsar. Yalnızca bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile uzakta grafik tasarım çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz –ki çoğu grafik tasarımcı uzaktan çalışma olanağını tercih ediyor.

·       Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Adı üzerinde dijital pazarlama, dijitalleşmenin getirilerini çeşitli medya yollarıyla işlevsel bir hale getirmeyi amaçlar. Freelancer olarak uzaktan çalışmak için son derece uygun olan bu meslek birçok çalışanın tercih ettiği bir meslek dalıdır.

·       Sosyal Medya Uzmanlığı

Sosyal medya yönetiminin tüm adımlarını kapsayan sosyal medya uzmanlığı da uzaktan çalışma olanağı sağlayan mesleklerden. Potansiyel müşterilerin kararlarını direkt olarak etkileyen bu uzmanlık alanında kendinizi geliştirip freelancer olarak çalışabilirsiniz.

·       Çevirmenlik

Mesai saatlerine bağlı kalmadan, zaman yönetimini kendiniz belirleyeceğiniz mesleklerden bir tanesi olan çevirmenlik uzaktan çalışmak adına oldukça uygun bir meslektir. Genel anlamda çevirmenlik freelance çalışılan bir meslek dalıdır. Hazır metinlerin belirlenmesiyle ilerleyen çevirmenlik, kişinin dil becerilerini oturduğu yerden geliştirmesine de olanak tanır.

·       Özel Ders Öğretmenliği

Bilgi ve yeteneklerinize güvendiğiniz bir noktada yer alıyorsanız uzaktan özel ders öğretmenliği tam da size göre! Online olarak gerçekleştirebileceğiniz eğitimlerle freelancer öğretmen olabilirsiniz.

Freelance Mesleklerde Ödeme Nasıl Olur?

Freelancer olarak çalışan kişiler, güvenli ve düşük komisyonlu bir ödeme sistemini tercih ediyorlar. Uzaktan çalışılan bazı mesleklerde maaş ödemeleri proje bazlı yapılırken, bazı mesleklerde ise sabit bir maaş ödemesi gerçekleştiriliyor. Bu kıstas tamamen hangi alanda çalıştığınıza bağlı. Maaş ödemeleri için kullanılan çeşitli platformlar en az komisyonla güvenli ödeme almanızı sağlar. Günümüzde freelancer çalışana sahip birçok şirket bu platformları kullanarak ödemeler gerçekleştiriyor.

Freelance Çalışan Bir Kişi Aynı Zamanda Düzenli Bir İşte Çalışabilir Mi?

Freelancer olarak çalışan kişilerin aynı anda düzenli bir işte çalışmalarında bir sakınca yoktur. Burada önemli olan nokta bir freelancer olarak zaman yönetimini nasıl sağladığınızdır. Düzenli bir işte çalışırken aynı zaman da freelance olarak iş almak genel bağlamda iş yükünüzü artırarak sorun yaşamanızda sebep olabilir. Bu nedenle eğer kendinize güveniyorsanız iki işi aynı anda yönetmek adına bir çalışma programı oluşturabilirsiniz.

Türkiye’de Freelance Çalışan Oranı Nedir?

İnternet üzerinden gelir elde etmek yukarıda da ele aldığımız üzere son dönemde oldukça popülerleşen bir çalışma modelidir. Dijital kaynakların artması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte freelance çalışma olanakları genişlemeye devam ediyor. Günümüz şartlarında ülkemizde freelance çalışma oranı yapılan araştırmalarla ortaya koyulduğu üzere %50 civarındadır. Bu bağlamda baktığımızda yakın gelecekte freelance iş modelinin geleneksel iş modelinin yerine geçebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Siz de internet üzerinden gelir elde etmek istiyorsanız yeteneğinizin olduğu alanları belirleyip bu alanlarda freelancer olarak çalışmalar yürütebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ilgi alanlarınızı belirlemek!

Daha fazla isbul.net içeriğine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar