Ana SayfaMakalelerBilgisayar Başında Çalışanlar İçin Göz Sağlığını Koruma Yolları

Bilgisayar Başında Çalışanlar İçin Göz Sağlığını Koruma Yolları

Bilgisayar başında çalışıyorsanız yaşadığını sorunu siz söylemeden biz söyleyelim, görme problemleri! Teknolojinin gelişmesiyle beraber dijital ortamlarda gerçekleştirilen çalışmalar göz problemlerini de beraberinde getirmiştir. Gerek bilgisayarların yaydığı ışınlar gerekse göz kırpma oranımızın azalması zaman içerisinde ciddi sorunlara yol açacak görme problemlerini ortaya çıkararak hayat kalitemizi düşürür. ‘’Ekrana bakmaktan gözlerim şaşı oldu’’ dediğinizi duyar gibiyiz, merak etmeyin. Bu durum bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren herkesin bir noktada yaşaması muhtemel olan bir sorun. Göz sağlığı asla ve asla aksatılmaması gereken elzem bir durumdur. Bu nedenle yazımızı iyi bir şekilde okuyup anlamanızda fayda var.

Her şeyde olduğu gibi bilgisayar başında çalışmanın göze verebileceği zararlı önceden önlemek veya azaltmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemleri uygulayarak siz de göz sağlığınızı koruyup uzun vadede yaşanabilecek daha büyük sorunların önüne geçebilirsiniz. Halk ve tıp dilinde bilgisayar görme sendromu olarak bilinen görme bozuklukları bulanık ve çift görme, göz kuruluğu ve baş dönmesiyle kendini belli eder. Bu gibi problemlerle karşı karşıya kalıyorsanız gözlerinizin zarar görmemesi için çeşitli önlemler almanız gerekiyor demektir. Gelin bu durumu önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz detaylı bir şekilde değinelim.

 Sürekli Bilgisayara Bakan Kişiler Gözlerini Nasıl Korur?

Sürekli olarak bilgisayara bakmak, odak noktanızı uzun bir süre aynı yerde tuttuğundan bir süre sonra baş dönmesi yapacaktır. Bu durum ilerleyen noktalarda dikkatinizi toparlayamamanıza sebebiyet verir. Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz sorunlarına karşı edinebileceğiniz en iyi silah erken tanıdır. Erken tanı yapıldığı takdirde, göz sağlığı konusunda yaşanabilecek problemlerin önüne geçmiş olursunuz. Düzenli olarak göz muayenesine gitmeniz hem rutin kontroller açısından hem de bilgisayar kaynaklı görme problemlerinin çözümleri açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kayma ve şaşılık gibi durumların test edilmesi için de yılda en az bir kez göz muayenesine gitmelisiniz.

Ofiste Göz Sağlığını Korumak İçin 5 Yöntem

·       Çok Parlak Bir Ekranda Çalışmaktan Kaçının

Bilgisayarınızın ekranının çok parlak olması gözlerinizi haddinden fazla yoracaktır. Ekran parlaklığını kısarak daha az ışıkla daha az zarar görerek çalışmayı tercih etmelisiniz.

·       Kısa Molalar Vererek Gözlerinizi Dinlendirmeye Çalışın

Saatler boyu hiç ara vermeden ekrana bakmak kısa sürede ciddi görme bozukluklarına neden olabilir. Bu bağlamda düzenli aralıklarla küçük molalar vererek gözlerinizdeki yanma ve kuruluk gibi durumlardan kurtulabilir ve daha verimli bir çalışma yönetebilirsiniz. Vereceğiniz molalarda kesinlikle cep telefonu ekranından uzak durmalısınız. Çünkü ikisi de birbirine yakın derece göz sağlığı tehditlerindendir.

·       Uygun Aydınlatma Kullanın

Ofis ortamınızın aydınlatma biçimi göz sağlığınız için önemli bir noktadır. Mevcut bilgisayarınızın ekranından daha parlak bir aydınlatma sistemi göz sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bunların yanı sıra dış ortamlardan gelen yansımalara da dikkat etmelisiniz. Dış ortamlardan herhangi bir ışık yansımasının bilgisayar ekranınıza gelmemesine özen gösterin ve dikkat edin.

·       İşlevsel Camları Kullanın

Ekran filtreleri ve Ultraviyole gözlük gibi araçlar kullanarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu tür araçlarla bilgisayarınızın yayacağı ışık düzeyini hafifleteceğinizden gözlerinize zarar gelmesini engellemiş olursunuz. 

·       Ekran Mesafenizi İyi Ayarlayın

Yine en önemli kıstaslardan bir tanesi olan ekranla aranızdaki mesafe, gözü yorarak bulanık görme gibi sorunlara sebep olur. Bu bağlamda ekran mesafesini korumak uygun oturuş biçimiyle de bağlantılı olarak göz sağlığınızı korumanız konusunda yardımcı olur. Masa başı çalışma sadece göz sağlığını değil, duruş bozukluklarını da beraberinde getirir. Dolayısıyla kendiniz için en uygun oturuş biçimini seçin ve o şekilde çalışın genel olarak ekranla aradaki mesafenin 50-60 cm olması önerilir.

Evde Göz Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Kısa göz antrenmanları ile evde göz sağlığınızı koruyabilmeniz mümkün, nasıl mı? Aşağıda ele alacağımız basit egzersizi düzenli bir şekilde uygulayarak göz sağlığı durumunda yaşanan belirtileri hafifletebilir veya gerçekleştirmeden önce önüne geçebilirsiniz.

·       Yavaşça gözlerinizi açıp kapatın

·       Yavaşça sağa ve sola bakın

·       Yukarı-aşağı bakın

·       Gözlerinizle çember oluşturun

Bu egzersizleri gün içerisinde birden fazla kez tekrarlamanız olumlu olacaktır. Özellikle son dönemlerde bulanık görmeye başladıysanız bu etkiyi azaltmak için uygulayabilirsiniz. Daha fazla isbul.net içeriği için buraya tıklayınız!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar