Hükümet, ağırlıklı emekliler ile ilgili olmak üzere sosyal güvenlik alanında 10 başlıkta çalışma yapıyor. İntibak, promosyon, erken emeklilik, zam ve kesinti müjdesi masada. Paketle ilgili kararı Başbakan verecek.
Başta emekliler olmak üzere pek çok kesim için müjde paketi yolda. Hükümet, sosyal güvenlik alanında 10 başlık altında kapsamlı bir çalışma yapıyor. Çalışmalarda ağırlıklı bölümün emeklilerle ilgili olduğu belirtilirken, detaylar da belli olmaya başladı. Edinilen bilgiye göre; çalışma yapılan konular arasında emeklilerle ilgili intibak, promosyon, zam ve destek primi kesintisinin kalkması yer alıyor. Ayrıca prim günü şartına takılanlara emeklilik yolunun açılması konusunun da ele alındığı ifade ediliyor.
Çalışmalar, şekillendikten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulacak. Üzerinde çalışıldığı belirtilen konulardan bazıları şöyle:
İNTİBAK: 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için yargı süreci devam ederken, konuyla ilgili çalışma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre; intibak öncelikli konular arasında yer alıyor.
DESTEK PRİMİ: Ticari faaliyette bulunan emeklilerden yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yüzde 15’ten 10’a çekilmişti. Şimdi bu kesintinin tamamen kaldırılması üzerinde çalışılıyor. Bu konunun da öncelik taşıdığı ifade ediliyor.
SEYYANEN ZAM: Temmuz’da maaşı bin lira ve altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira ekstra zam veren, ardından aynı artışı tüm memur emeklilerine yansıtmak için düzenleme yapan hükümet, kalan emeklileri de kapsama almayı planlıyor. Düzenleme yapıldığında, Temmuz’da maaşı bin liranın üzerinde olduğu için 100 liralık seyyanen zamdan yararlanmayan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de artış verilecek. Böylece 100 liralık ekstra zammı almayan emekli kalmayacak.
BANKA PROMOSYONU: Emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda da çalışmalar sürüyor. Bankalarla görüşme trafiğini hızlandırma kararı alındı. Kısa süre içinde bankalarla promosyonda uzlaşmanın sağlanması hedefleniyor.
ERKEN EMEKLİLİK: Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişi, geçmişe dönük borçlanma imkanı istiyor. Bu konu da öncelikli olarak ele alıyor. Edinilen bilgiye göre, belli bir yaş sınırının getirilmesi gündemde. Örneğin, 60 yaş ve üstündekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.