Her mesleğin kendine göre bir zorluğu olsa da bazı meslekler diğerlerinden bazen daha zorlu olabiliyor. Bir müşteri temsilcisi için bütün gün insanlara bir şeyler anlatmak zorken bir öğrenciye her gün okula gitmek zor olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Mesleki Güvenlik ve Sağlık Yönetimi dairesi (OSHA) tarafından dünyanın en tehlikeli meslekleri araştırıldı. Çıkan sonuçlar ve veriler bazı mesleklerin neden bu kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyar cinste. Bu araştırma sonucunda okyanuslarda avlanan balıkçılardan pilotlara kadar birçok meslek bulunuyor. Yazımızın devamında bunları öğrenebilir bu meslekleri tercih etmeden önce bir kez daha düşünmeniz gerekebilir.
Balıkçılık ve Avcılık
Avcılık ne kadar ülkemizde balık dışında herhangi bir şekilde hayvanların avlanması gerekmese de bazı ülkelerde hala meslek olarak görülüyor. Araştırmaya göre her 100 bin kişiden 132 avlanırken ölümcül şekilde yararlanır. Avcı ve balıkçı olan kişilerin kimi zaman denizlerde uzun süre kalmalı gerekebilir. Özellikle okyanus bölgesinde çalışan kişiler balina, köpek balığı gibi dünyanın en tehlikeli yırtıcılar ile burburuna.
Ağaç Kesen Günlük İşçiler
Her 100 bin 91 kişisi ağaç keserken ölümle sonuçlanabilecek kazalar yaşıyor. Ağaç kesiciler keskin aletler, halatlar ve tutunacak sağlam boşluklara ihtiyaç duyar. Genellikle ağaç kesiciler kullandıkları malzemeler sonucunda yaralananır.
Çatıcılar
Çatı tamirlerinde ağır yaralanan kişi sayısı 100 bin kişide 47 kişidir. Çatılar evlerimizi, yağmur ve kar gibi hava olaylarından koruyan dış yapıdır. Bunların tamir edilmesi veya düzenli bakım yapılması gerekir bunları da çatıcılar yani çatı tamircileri yapar. Evlerin yüksekliği kimi zaman tek kat kimi zamansa 23 kattan fazla olabiliyor. Bu yüzden de çatı tamirciler günümüzdeki en tehlikeli meslekler arasında.
İnşaat İşçileri
İnşaat işçilerin çoğu, çalışırken üzerlerine bir şey düşmesi veya yüksek yerlerden aşağıya düşmek gibi ağır yaralanma riskiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden de dünyanın en tehlikeli meslekleri arasındadır. Her 100 bin inşaat işçisinden 43’ü bu gibi kazaları geçirerek hayati tehlike taşıyor.
Pilotlar
Ağır yaralanma oranları 100 bin kişide 34. Uçak pilotları veya mühendisleri, 2018 yılından bu yana en tehlikeli işler arasında. Her ne kadar en tehlikeli meslek olsa da o zamandan günümüze kadar yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek durumların yaşanmasındaki oran günden güne düşüyor. Bu oranın çoğunu ticari uçaklar değil özel uçak veya helikopterlerden meydana gelir.
Temizlik Görevlileri
Yol kenarlarındaki veya yaşadığınız yerdeki çöpleri temizlemekle görevli olan kişiler gün içerisinde birçok zorlukla karşılaşabilir. Yol kenarlarını süpürürken yaşanan trafik kazaların yanı sıra, çöpleri öğütmek için kullanılan araçlara birçok kişi ellerini ve ayaklarını kaptırabiliyor. Bu da ağır yaralanmalara sebebiyet veriyor.
Demir Çelik İşçileri
Her 100 bin demir çelik işçisinden 32’si mesleklerini icra ederken ağır yaralanabiliyor. Genellikle yaralanmalar kaza sonucu düşme, kayma veya takılmalardan meydana geliyor. Demir/ çelik işçileri ağır inşaat malzemelerini kullanarak büyük yapıları inşaa etmekle sorumlulardır. Bundan dolayı genellikle merdiven kullanıyor veya ağır makineler kullanabiliyorlar. Bu gibi işlemlerde kazalar meydana gelebiliyor.
Kuryeler
Birçok firmanın teslimatını yapan kişilere kurye adı veriliyor. Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan kuryeler, günümüzde internet alışverişlerinin artmasıyla daha sık karşımıza çıkıyor. OSHA nın yaptığı araştırmaya göre dünyanın en tehlikeli meslekleri arasında 8. sırada. Her 100 bin kişiden 32 kurye işlerini yaparken ağır yaralanabiliyor. Yaralanmaların çoğu trafik kazalarından kaynaklı oluyor.
Madenciler
Her 100 bin madenciden 21’si ölümle burun buruna. Bunun yanı sıra madencilerin çalıştıkları kapalı ve tozlu ortamlar, solunum yolu sıkıntılarını da beraberinde getiriyor. Yaralanmaların çoğu makinelerin ve aletlerin düşmesi veya yanlış çalışmasından kaynaklanıyor.
Çiftçiler
Tarım, insanlık tarihinin yerleşik hayata geçmesine yardımcı olmuştur. Tarım alanında kullanılan makinelerin tehlikeli olmasından kaynaklı OSHA, çiftçileri veya tarım işçilerini dünyanın en tehlikeli meslekler arasında yer vermiştir. 100 bin kişiden 20’sinin ağır yaralanma sebebiyeti ile hastanelere kaldırıldığı kayıt alınmıştır.