Ana SayfaMakalelerDil Bölümü Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Dil Bölümü Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Lisede bir bölüm seçmek ve sonrasında alan doğrultusunda hayatını şekillendirmek oldukça streslidir. Lisenin 2. sınıfından sonra genellikle öğrencilerden dil, sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarından birine yönelmesi beklenir. Alan seçerken genelde öğrenciler, ailelerin, rehber öğretmenlerin, arkadaşların veya çevresinde bulunan diğer birçok etkenden etkilenir. Lise dil sınıflarında ne dersleri görüldüğü, dil bölümü dersleri, dil bölümü seçeceklerin kişilik özellikleri nelerdir gibi soru başlıklarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Dil Bölümü Nedir?

Dil bölümü, lisede öğrencilerin İngilizce ve ikinci bir yabancı dil olarak Arapça, Fransızca veya Almanca gibi derslerini yoğunlukta aldıkları bölümdür. Sayısal, Sözel veya Eşit ağırlık bölümlerindeki kısaltmalar dil bölümünde bulunmaz. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler okulların birinci yabancı dil olarak seçtikleri dersten sınava girerek bir puan elde eder. Genellikle İngilizce dersi birinci yabancı dil olsa da bazı okullarda Almanca ve Fransızca birinci yabancı dil olarak okutulur. Sınava başvuran öğrenciler bu yüzden farklı dillerin olduğunu görebilir ama genellikle kendi öğretim dillerinden seçmeleri gerekir. 

Dil Sınavı Nasıl Olur?

Dil sınavı diğer puan türlerinden farklı olarak tek bir dersten meydana gelen 80 sorudan oluşur. Yıllar boyunca sınav soru sayısında değişiklikler olsa da YKS, YDS ve YÖK dil sınavlarında 80 soruluk bir sınav hazırlanılır. Dil sınavların soru dağılım;

Dilbilgisi (10 Soru) (4 Soru Zamanlar,2 Soru edatlar,3 Soru bağlaçlar,1 Soru belirleyiciler)

Boşluk doldurma (5 Soru)Cümleyi Tamamlama (8 Soru)İngilizce Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma (6 Soru)Türkçe Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma (6 Soru)Paragraf (15 Soru)Anlamca Yakın Cümleyi Bulma (5 Soru)Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma (5 Soru)Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi Bulma (5 Soru)Diyalog Tamamlama (5 Soru)Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma (5 Soru)

şeklindedir.

Sınav türüne göre zorluk seviyesi değişkenlik gösterir. 

Dilci Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Bölüm seçerken o alana ait olup olmadığını anlamak oldukça zorlu olabiliyor. Dilci olduğunuzu anlamak için aşağıdaki özelliklerin sizde bulunuyor olup olmadığına bakarak daha kolay karar verebilirsiniz.

Dilcilerin genel özellikleri:

– Meraklı olmak,

Öğrenmeyi sevmek,Araştırma yapmak,Konuşmayı, iletişim kurmaktan hoşlanmak,Analiz yapabilme,Matematik zekasının yüksek olması,Sanata karşı ilgililer,Yaşam tarzları toplumun normlara göre daha farklıdır,Empati yetenekleri yüksek,Espri kabiliyetleri oldukça gelişmiştir,İkna kabiliyetleri yüksektir,Hayal güçleri gelişmiştir.

Üniversitelerdeki Dil Bölümleri Nelerdir?

Dil sınıfından mezun olan sayısı diğer alanlara oranla daha azdır. Bu yüzden de üniversitelerdeki ilgili bölümler kısıtlıdır. Dil sınıfından mezun olan ve ilgili bölümlerin neler olduğunu merak edenler aşağıdaki listeye göz atabilir. 

·        Mütercim-Tercümanlık 

·        İngiliz Dili Ve Edebiyatı

·        İngilizce Öğretmenliği

·        Turizm Rehberliği 

·        Rus Dili Ve Edebiyatı 

·        Almanca Öğretmenliği 

·        Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı 

·        Alman Dili Ve Edebiyatı 

·        Arap Dili Ve Edebiyatı 

·        Arapça Öğretmenliği

·        Fransızca Öğretmenliği 

·        Fransız Dili Ve Edebiyatı 

·        İngilizce Öğretmenliği-Elt 

·        Karşılaştırmalı Edebiyat 

·        Çin Dili Ve Edebiyatı 

·        Dilbilimi 

·        Çeviribilimi 

·        Fars Dili Ve Edebiyatı 

·        Kore Dili Ve Edebiyatı 

·        Çağdaş Yunan Dili Ve Edebiyatı 

·        İspanyol Dili Ve Edebiyatı 

·        Japon Dili Ve Edebiyatı 

·        İtalyan Dili Ve Edebiyatı 

·        Latin Dili Ve Edebiyatı 

·        Doğu Dilleri 

·        Ermeni Dili Ve Kültürü

·        Eski Yunan Dili Ve Edebiyatı 

·        Hititoloji 

·        İngiliz Ve Rus Dilleri Ve Edebiyatları 

·        Leh Dili Ve Edebiyatı 

·        Sinoloji 

·        Urdu Dili Ve Edebiyatı

·        Arnavut Dili Ve Edebiyatı 

·        Batı Dilleri 

·        Boşnak Dili Ve Edebiyatı 

·        Bulgar Dili Ve Edebiyatı 

·        Hindoloji

·        Hungaroloji 

·        İbrani Dili Ve Edebiyatı 

·        Japonca Mütercim Ve Tercümanlık 

·        Japonca Öğretmenliği 

·        Rus Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği 

·        Ukrayna Dili Ve Edebiyatı 

·        Yunan Dili Ve Edebiyatı 

Dil Bölümü İş İmkanı

 Dil bölümü seçmeyi düşünüyor ama sayısal ve eşit ağırlık kadar bölüm yelpazesine sahip olmamasından çekiniyor olabilirsiniz. Bu her ne kadar kağıt üzerinde doğru bir varsayım olsa da aslında öyle bir durum söz konusu değildir. Türkiye’de çoğu iş yerinin dil bilen elemana ihtiyaç günden güne artıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri günümüzdeki hemen her şirketin yurtdışına açılmasıdır. Bu yüzden dil bilen biri olarak mezun olduğunuzda kendinize uygun işi kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Dilden Mezun Olduktan Sonra Hazırlık Okumalı Mıyım?

Liseden mezun olduktan sonra üniversitelerin dil bölümlerine yerleşen öğrencilerin karar vermekte zorlandıkları ilk şey “Dil seviyem öğrenim görmek için yeterli olur mu?”. Dil sürekli gelişme gösteren ve bu gelişmelerin de öğrenen kişiler tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Üniversitelerin hazırlıkları ilk 3 ay boyunca temel düzeyde eğitim verse de sonrasında dil seviyenizi oldukça geliştiren düzeyde yabancı dil eğitimi vermektedir. Çoğu okulda hazırlıklar zorunlu olsa da bazen bu sınıfları sınava girerek geçebiliyorsunuz. Hazırlık okumak hem üniversiteye adapte olma sürecinizi hem de dil bilginizi artıracağı için okumansı oldukça mantıklıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar