Herkesin, iş hayatına dair kurmuş olduğu hayaller, çalışmak istediği firmalar, kariyer planları bulunmaktadır. Bu hayallerimizi gerçekleştirebilmek için gerekli eğitimleri almakta, yeterli donanıma sahip olmak için çalışır dururuz. Kariyer hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için çalıştığımız firmaların bu anlamda elverişli koşullara sahip olması, hepimiz için önemli bir unsurdur. Bu yüzden büyük şirketlerde çalışacak olmak çok daha cazip gelmektedir. Fakat Büyük Şirketlerde Mi, Küçük Şirketlerde Mi Çalışmak Daha İyi? bu konu tartışmaya açıktır. Bu yazımızda, hangisinin daha iyi olduğunu ya da ikisinin arasında nasıl bir fark olduğunu detaylarıyla aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte büyük ya da küçük şirketlerin bize sunacağı imkanların neler olduğunu değerlendirelim…
Büyük Şirketlerde Çalışmak
Kurumsallığını kanıtlamış ve adı bilinen firmalarda çalışmak hepimizin hayalidir. Çünkü bu firmalarda çalışıyor olmanın daha elverişli ve uzun vadede daha çok fayda sağladığını düşünürüz. Bu firmalarda, çalışan hakkının daha çok önemsendiğini, koşulların daha elverişli olduğunu düşünür ve buralarda çalışmanın kariyerimize olan etkilerinin çok daha üst seviyelerde olacağı fikrine sahibizdir. Fakat ister büyük ister küçük bir şirket olsun, çalışanlardan istenilen özellikler her zaman aynıdır. Her şirket çalışanlarının dürüst, güvenilir ve başarı sağlayacak donanıma sahip olmasını ister. Hal böyle olunca da nerede çalışıyor olursak olalım, çalışacağımız şirkete olan katkılarımız, sağayacağımız başarılarımız, bizleri daha çok ileriye taşıyacak ve hedefimize ulaşmamız için olanak sağlayacaktır.
Büyük şirketler, çalışanlarına sunmuş olduğu imkanlarla küçük şirketlere nazaran daha elverişli olabilirler. Fakat bu şirketlerde çalışanların ortak şikayetlerinden biri sağlanan başarının göz ardı edilmesi ve takdir edilmeme sorunsalıdır. Bu sorun, çalışanın motivasyonunu düşürdüğü gibi bireyin kendini geliştirme imkanını da ortadan kaldırmaktadır. Büyük şirketler bünyelerinde çok sayıda çalışan barındırdıkları için, bu sayının içerisinde kendini ispatlamam neredeyse imkansız hale gelebilir. Çalışanların belirli pozisyonları ve sorumlulukları bulunmakta, bu sorumlulukların dışına çıkmasına gerek görülmemektedir. Ayrıca rekabet ortamının da maksimum seviyede olması, seni yaptığın ve yapacağın her türlü çalışmada psikolojik olarak bir hayli yoracaktır.
Büyük şirketlerde çalışıyor olmanın avantajlarından bahsedecek olursak; sunulan bazı eğitimler, dahil olabileceğiniz programlar, haklar, imtiyazlar vb. oluşumlar sıralanabilir. Büyük şirketler, daha iş görüşmesi anından itibaren size kendini belli edecek ve kurumsal bir firmanın nasıl sistematik bir şekilde çalıştığını hissettirecektir. İş görüşmeleri genellikle insan kaynakları uzmanları ya da personel müdürleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Mülakat sırasında karşılaştığını sorular bile size şirketin gelişmişliği ile ilgili bilgi vermektedir.
Bu gibi şirketlerde çalışacağınız pozisyonla ilgili eğitimlerden geçmekte, gerekirse çeşitli programlara dahil edilerek, alanınızda uzmanlaşma imkanı sunulabilir. Alacağını ücretler konusunda ise kesin ve net bir ifadede bulunmak olanaksızdır. Çalıştığınız şirketin çalışma politikasına ve şirket yöneticilerinin çalışanları için tutunduğu tavır bu konuda değişkenlik göstermektedir.
Küçük Şirketlerde Çalışmak
Küçük şirketlerde çalışmak, sizleri büyük şirketlere nazaran daha farklı avantajlarla ve dezavantajlarla karşılaştıracaktır. Çünkü bu şirketler, genellikle az sayıda çalışanın barındığı ve yöneticiyle birebir iletişimde olunduğu, her türlü pozisyonda çalışma esnekliğine sahip olmanızın gerektiği kurumlardır. Küçük şirketlerde çalışıyor olmak, rekabet ortamının büyük şirketlere oranla daha dar olduğu ve kendinizi her türlü alanda ispatlayabileceğiniz anlamınsa gelmektedir. Yaptığını iş birebir diyaloglarla takdir edilmese de, kendinizi göstermeniz ve başarınızın farkedilmesi, büyük şirketlere oranla daha olasıdır.
Küçük şirketler, büyük şirketlerde olduğu gibi çalışma alanlarının ve sınırların belirlendiği ortamlar değillerdir. Aksine geniş bir çalışma olanağı sağlayan, kendinizi her türlü ortamda rahatlıkla kanıtlayabilmeniz için imkan sunan ortamlardır. Yüksek pozisyonlar için oluşan rekabet ortamı için kişi sayısı, büyük şirketlere göre çok daha azdır. Bu nedenle, kendinizi geliştirmeniz ve yaptığınız işte maksimum seviyeye ulaşmanız, kendinizi bulunduğunu konumda kanıtlamanız için yeterli olacaktır.
Fakat küçük şirketlerin de avantajları olduğu gibi dezavantajları bulunmaktadır. Küçük şirketler, performansınız hangi seviyede olursa olsun, cüzi bir ücret karşılığında çok iş yapmanızı bekleyen ve bunu gerçekleştirmeniz durumunda daha çok çalışma talep eden kuruluşlardır. Büyük şirketlerde olduğu gibi size alanınızla ilgili gelişme fırsatları ya da eğitim hakları tanımaz. Aksine, her konuya vakıf, her pozisyonda çalışabilir olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Bu kuruluşların, iflas etme olanağı yüksek olduğundan, işten çıkarılma, işinizi kaybetme gibi ihtimaller daha yüksektir. Bu da insanı hem maddi hem de manevi anlamda oldukça yormaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki, küçük şirketlerde edinilen tecrübe, büyük şirketler tarafından önemsenmekte ve dikkate alınmaktadır.
Büyük şirketlerde mi, küçük şirketlerde mi çalışmak daha iyi sorusuna verilebilecek net bir cevap ne yazık ki yoktur. Her ikisinin de avantajları olduğu gibi dezavantajları bulunmaktadır. Her iki durumda da birey, maddi manevi tahribatlara maruz kalabilmektedir. Hangisinin daha avantajlı hangisinin dezavantajlı olduğuna karar vermek, bireyin hedeflemiş olduğu iş hayatına göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle, nerede çalışıyor olursanız olun, kendinize katacağınız değerler ve kendinizi geliştirmek için sarfedeceğiniz her türlü çaba uzun vadede kariyeriniz ve hayatınız için büyük imkanlar sunacaktır.