Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
Kariyer, koyduğunuz hedefler doğrultusunda iş deneyimi kazanırken, gerekli eğitimleri alıp, mesleki ve bireysel açıdan kendinizi gerçekleştirme süreciniz olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım düşünüldüğünde, yaptığınız işte kendinizi mesleki açıdan geliştirmek, uzmanlaşmak istediğiniz alanları ve konuları tespit edip, gerektiğinde bir yaşam koçundan destek alarak, yetenekleriniz doğrultusunda, kendinizi geliştirebileceğiniz alanlara yönelmek için kariyer planlaması yapmanız gerekir. Kendinizi mesleki, sosyal, ekonomik bakımdan tatmin edebilmeniz için kariyer planlamanızı doğru yöntemler ile yapmalısınız.
Kariyer planlamanızı yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar:
Kendinize zaman ayırın: Kariyer planlaması yaparken, acele etmemelisiniz. Hayatınıza yön verecek bu planlamayı yaparken, hedefleriniz ile ilgili yapmanız gerekenleri sıralayın. Kariyer yapmak istediğiniz alan ile ilgili bilgi sahibi olun, araştırmalar yapın. Ne istediğinizden tam olarak emin olabilmeniz için, tüm ayrıntılarıyla kariyer planlamanızı yapın.
İşinizle ilgili yenilikleri takip edin: Çalıştığınız iş alanıyla ilgili tüm yenilikleri ve gelişmeleri takip etmeniz size yarar sağlayacaktır. İş alanınızla ilgili haberleri takip etmeniz, sizinle aynı sektörde çalışan kişiler ile iletişim halinde olmanız, yeniliklerden haberdar olmanızı sağlayacaktır. Hedeflediğiniz pozisyonda çalışan insanlar ile irtibat halinde olun. Onlara o pozisyona gelmeyi nasıl başardıklarını sorun. Başarı hikayelerini dinleyin. Tavsiyeler alın. Bu tavsiyeleri dinlemeniz kariyer hedefinize giden yolda size fayda sağlayabilir.
Kendinizi geliştirin: Kariyer hedefinizi planlarken, kendinize sürekli olarak yeni özellikler ekleyin. Hedeflediğiniz alan ilgili kitapları dergileri takip edin. Çalıştığınız sektörle ilgili bilgi sahibi olun. Rakip şirketlerin yaptıklarını, basın bültenlerini takip edin. Farklı fikirler geliştirin.
Etkinliklere katılın: Kariyer planlamanızı yaparken, uzmanlaşmak istediğiniz alan ile ilgili etkinliklere katılın. Sergiler, tanıtım fuarları, seminerler, bilgi birikiminizi sağlayacak, iş yaşamından çevre edinmenizi sağlayacaktır.
Kurslara katılın: Uzmanlaşmak istediğiniz ala ilgili aldığınız eğitimin yanı sıra, size faydalı olacak kurslara katılmanız, yeni sertifikalar edinmeniz, kariyer hedefinize daha kısa sürede ulaşmanızı sağlayabilir.
Sosyal olun: İş alanınızla ilgili dernek, meslek grubu ve topluluklarda aktif olarak rol alın. Yardım amaçlı da olsa sosyal sorumluluk projelerinde yer almanız, size fayda sağlayacaktır. İşinizle ilgili yapacağınız çalışmalar hakkında insanları bilgilendirmeniz, onlara yardımcı olmanız, hem size pratik kazandıracak hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Kariyerinize kendiniz yön verin: Kariyer hedefiniz, sizin aldığınız kararlar doğrultusunda planladığınız unsurları içermektedir. Kariyeriniz ile ilgili çevrenizdeki insanların olumsuz yorumları ve eleştirileri olabilir. Siz ne istediğinizi biliyorsanız, kariyer planınızı kendi istek ve amaçlarınıza göre şekillendirin. Başkalarının düşüncelerine göre alacağınız kararlar, istemediğiniz bir alana yönelmenize neden olabilir.