Ana SayfaMakalelerBaşarının Yolu Kötü Mülakatlar!

Başarının Yolu Kötü Mülakatlar!

Mülakat, bir iş başvurusunda belli yetkinlikleri sağladıktan sonra yapılan en son aşamalardan biridir. İşe alınıp alınmadığınızın sonuçlandığı bu aşama, bazıları için oldukça rahat işlerken bazıları içinse oldukça stresli olabiliyor. Mülakatlara giren yüz kişiden yarısının sonucu olumsuz olarak yanıtlanıyor. Fakat başarısız geçen mülakatlardan ders çıkarmak sizin elinizde!

İş arama süreci boyunca pek çok mülakata davet ediliriz. Sorulabilmesi yüksek olan genel sorulara önceden hazırlık yapmaktan tutun da ne giyeceğimize kadar düşünürüz. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki mülakattan önce hemen herkes, kendi alanıyla ilgili bazı teorik bilgilere tekrar bakıyor ve iyi bir mülakat için ipuçları ve öneriler gibi popüler yazıları okuyor. Bu durum her mülakat öncesi tekrarlandığında hem stresle başa çıkılıyor hem de alanımızla ilgili pek çok yetkinliği bizlere katıyor. En önemlisi de mülakatta gösterdiğimiz davranışlarımızı ve işveren üzerinde yaratacağımız ilk izlenimlerimizi kontrol altına almamızı sağlıyor.

Her mülakatta deneyim kazandığımız aşikar. Peki ya kötü geçen mülakatlar? Uzmanlara göre mülakata katılmaktan çok, bir mülakatın kötü geçmesi bizlere daha çok fayda sağlıyor. Çünkü ortalama geçen bir mülakat, sonucu başarısız olsa bile bizlere sadece tecrübe olarak geri dönüyor. İnsanın kendini neden başarısız olduğunu sorgulamasına izin vermediği gibi, nerelerde eksiklerinin olduğunun farkına varmasına da engel oluyor. Daha açık bir ifade ile ortalama geçen mülakatlar bize pek bir şey katmıyor.

Bize en çok fayda sağlayan mülakat türü ise sonucundan ziyade süreci kötü giden mülakatlar. Nasıl mı? Sorulan sorulara verdiğimiz hatalı cevapları hayatımız boyunca unutmuyoruz. Mülakat esnasında kırdığımız potları bir daha kırmıyoruz. Kendimizi yanlış ifade ettiysek, o ifadeleri bir daha asla kullanmıyoruz. Bir sonraki mülakat için en iyisini yapacağımız adına kendimizi ister istemez güdülüyoruz. Daha rahat ve daha stressiz, ne söyleyip ne söylemeyeceğimizi bilen bir halde işverenlerin karşısına çıkıyoruz. Hatalarımızı ve eksiklerimizi gördüğümüz için, onları düzeltme imkanını kötü geçen mülakatlarla elde ediyoruz. Böylece başarının yolu kötü mülakatlardan geçiyor. Unutmayın mülakatı en başarılı ve rahat bir şekilde geçen aday, öncesinde en kötü mülakatları yaşayıp, onlardan tecrübe çıkarandır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar