Rotanızı Belirleyin
Kariyer planı yapın ya da yapmayın yaptığınız işte, geçici ya da uzun vadeli hedefler edinmeniz şart. İş yerinde yaşadığınız stres, verim düşüklüğü, isteksizlik gibi durumlarla başa çıkabilmek için hedefleriniz konusunda gözünüzü karartmalısınız. Kendinize bir hedef belirlemeden çalışmanız, işten sıkılmanıza ve başarısız olmanıza neden olabilir.
1. Hedeflerinize Tutunun
İş yerinde strese neden olan onlarca faktör vardır. Bunların başında; iş yükü, işveren ya da yönetici tutumları, çalışma arkadaşlarınız ile ilişkileriniz, sorumluluklar ve kişisel sorunlar gelir. Stres düzeyiniz arttığı zamanlarda motivasyonunuz azalır ve çalışma isteğiniz yok olur. Bu durumun sıkça tekrarlanması takdirde, işinizde başarısız olursunuz. Bunun sonucu olarak da ya kendi isteğinizle ya da işveren isteği ile işten ayrılmak durumunda kalırsınız. İş yerinde strese karşı vereceğiniz mücadelede, en önemli dayanaklarınızdan biri hedefinizdir. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyerek çalışma isteğinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutmak sizin elinizde. Başarısız olacağınızı düşündüğünüz ya da mutsuz olduğunuz günlerde, hedeflerinizi göz önüne alarak ve hayallerinize tutunarak stresten uzak durabilirsiniz.
2. Mücadele Edin
İş yerinde yaşanan olumsuz durumlara karşı motivasyonunuz düşebilir. Size haksızlık yapıldığını düşünebilirsiniz. İşveren ya da yöneticiniz ile ilgili yaşadığınız sorunlardan dolayı moraliniz son derece bozulabilir ve işten ayrılmayı düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, hedeflerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu işte neden çalıştığınızı, işinizi sevip sevmediğinizi ve yapmak istediklerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Ani bir karar vererek işten ayrılmanız, pişman olmanıza ve uzun süre iş bulamamanıza neden olabilir. Bu nedenle çalıştığınız yerdeki sorunlara karşı mücadele etmelisiniz. Moralinizi bozan ya da sizi strese sokan durumları belirleyin ve bu durumlar karşısında ne yapacağınızı önceden belirleyin. İş yerinde yaşanabilecek tüm sorunlara karşı hazırlıklı olmanız, olumsuz durumlar karşısında daha güçlü bir tavır sergileyebilmenize olanak verir.
3. İşe İstekli Gidin
Genellikle gününüz nasıl başladıysa o şekilde sonlanır. Moral seviyeniz düşük ya da yorgun bir şekilde işe gelmeniz, gününüzün oldukça zor geçmesine ve işten sıkılmanıza neden olur. Bu nedenle, işe gelirken, moralinizi yüksek tutmaya çalışın. İşinize istekli bir şekilde başlamanız, daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. İşinizi sevmediğiniz halde yapmaya devam ediyorsanız, moral ve motivasyonunuzu yüksek tutarak çalışmayı deneyin. Bu şekilde daha başarılı olacak ve işinizi yapmaktan zevk alacaksınız.
4. İşinizi Kıyaslayın
İşinizden memnun olmadığınız zamanlarda, işe ilk başladığınız günleri düşünün. Şimdiki işinizin olumlu yanları ile daha önceki işinizi ya da bulabileceğiniz işleri kıyaslayın. Çoğu zaman iş stresi ve yorucu çalışma şartları nedeniyle yaptığınız işten hoşnut olmadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak işinizi önceki ya da çalışabileceğiniz muhtemel olan işlerle kıyaslamanız size sahip olduğunuz iş konusunda daha sağlıklı bilgiler verecektir. İşinizde, eski işinize oranla daha mutlu değilseniz ya da daha iyi bir işte çalışabileceğinizi düşünüyorsanız, işten ayrılmanız sizin için daha iyi olacaktır. Ancak
yeni bir iş bulmadan, mevcut işinizden ayrılmanız, sizi psikolojik anlamda olumsuz etkileyebilir.
yeni bir iş bulmadan, mevcut işinizden ayrılmanız, sizi psikolojik anlamda olumsuz etkileyebilir.