Ana SayfaMakalelerBeslenme Alışkanlığınızın Stres Üzerindeki Etkisi

Beslenme Alışkanlığınızın Stres Üzerindeki Etkisi

Stres birçok alanda hayatımızı olumsuz etkiliyor. İş yerindeki performansınızı, aile içi ilişkilerinizi, mutluluğunuzu ve arkadaş ortamınızı olumsuz etkileyen stres, beslenmenizle doğrudan alakalıdır. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek, stresi kontrol altında tutabilmek mümkün. Bazı yiyecek ve içeceklerin kullanımı arttırarak ya da azaltarak stresi hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
1. Sık Sık Bir Şeyler Atıştırın Yorgunluk, odaklanma düzeyini düşürür. Bu nedenle iş verimliliğini azaltır. İş veriminin azalması ise strese sebep olur. Bu nedenle iş yerinde yorgun olmak, çalışanların en çok şikayet ettiği konulardan biridir. Yorgunluk; uyku düzeni, bedensel güç gibi etkenlerle ilgili olmakla birlikte, beslenmeyle de bağlantılıdır. Öğle saatlerinde yenen fazla kalorili yiyecekler yorgunluğa sebep olur. Midenizi yoran ve bedensel faaliyetlerinizi zayıflatan ağır yiyecekler, odaklanmanıza da engel olur. Bu nedenle, çalıştığınız süre boyunca çok yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bunun yerine, belirli aralıklarla az miktarda beslenmeniz, yorgunluğu önler ve gün boyu enerjinizi aynı seviyede tutmanıza yardımcı olur.
2. Kahvaltıya Önem Verin Güne zinde başlamak verimlilik ve günün iyi geçmesi açısından son derece önemlidir. Kahvaltı birçok uzmana göre günün en önemli öğünüdür. Uyandıktan 1 saat sonra vücudunuz karbonhidrat ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı gidermediğiniz takdirde, bedensel ve düşünce gücünüz azalır. Eğer sabahları kahvaltı için zaman ayıramıyorsanız, 1 dilim ekmek ve 1 parça peynirin metabolizmanızı harekete geçireceğini unutmayın. Ayrıca sabahları vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi meyve veya sebze tüketerek de karşılayabilirsiniz.
3. Alkol Tüketimine Dikkat Aşırı alkol tüketimi bedeni olumsuz etkiler. Yorgunluğa, dikkat kaybına ve strese neden olan alkol tüketimi, verimliliğinizin düşmesine neden olur. Bu nedenle alkol tüketiminize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle öğle saatlerinde alınan alkol, büyük oranda yorgunluk hissetmenize neden olur. Bu yorgunluk da verimliliğinizi düşürür. Çalışma saatlerinizde, öğle yemekleri sırasında alkolden olabildiğince uzak durun. Bunun dışında, alkolü günlük hayatınızda da çok fazla tüketmemeye dikkat etmenizi öneririz.
4. Kahveyi Azaltın Kahve, içerdiği maddeler sebebiyle beyin üzerinde olumlu etkiler yapar. Günde 1-2 fincan kahve içmek, konsantrasyonunuzu arttırır. Ancak çok fazla kahve tüketimi, vücudunuzu olumsuz etkiler. Fazla tüketildiği takdirde, sinir sisteminin işleyiş şeklini değiştiren kahve, stresinizi arttırabilir. Bu da sizin gerginleşmenize sebep olur. Bu nedenle kahve tüketiminde aşırıya kaçmamanız gerekir. Günde 3-4 fincan kahveden fazlası sizi olumsuz etkiler.
5. Çikolatayı Çok Fazla Tüketmeyin Çikolata, endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak mutluluk duyguları oluşturur. Ayrıcı konsantreyi düzenleyici maddeler de içerir. Ancak çok fazla tüketildiğinde kan şekeri oranını düzensizleştirerek, sağlığınızı olumsuz etkiler. Bu nedenle çok fazla çikolata tüketimi, stresi tetikler ve verimliliğinizin düşmesine neden olur.
6. Meyve Yiyin Kuru erik, avokado ve nar, stresi azaltmanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bu meyveler içerdikleri antioksidan ve kan akışını düzenleyici nitelikte olmaları sebebiyle, metabolizmanızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek daha zinde hissetmenizi sağlayacak ve verimliliğinizi arttırarak stresinizi azaltacaktır. Bunun yanı sıra aşırıya kaçmadan tüketeceğiniz yeşil çay, sizi rahatlatır ve daha fazla yoğunlaşabilmenizi sağlar.
Gıda sektöründe çalışanların bir çoğu bunları tatbik etmektedirler.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar