Kadınlar iş hayatı için olmazsa olmaz varlıklar. Son derece önemli görevlerde yer alarak son derece başarılı işler çıkarıyorlar. Fakat Dünya’nın en güzel varlıklarını da onlar doğuruyor ve yaşamın devamı da yine onlar sayesinde oluyor. İş hayatında başarılı olan pek çok kadın doğum izni, çocuk büyütme derken ne yazık ki iş hayatından uzak kalıyor. Kadınların iş hayatından uzak kalması Türkiye için çok büyük bir kayıp. Dolayısıyla bu konuda yeni düzenlemeler yapılıyor. Kadın çalışanlar için yeni yasal düzenlemelere gidilecek. Buna göre:
Türkiye’de kadın memur ve işçilere ilk doğum sonrasında 2 ay,
İkinci doğum sonrasında 4 ay,
Üçüncü doğum sonrasında ise 6 ay boyunca part – time çalışma hakkı tanınıyor.
Üstelik düzenlemeler bunlarla da sınırlı değil. Yukarıda belirtilen bu sürelere, çoğul doğumlarda 1 ay daha fazla izin kullanma hakkı getiriliyor. Engelli çocuğu olanlar içinse düzenleme daha uzun bir zaman dilimini kapsıyor. Böyle durumlarda her doğumda 12 ay boyunca part time çalışabilme hakkı sağlanıyor. Ayrıca, evlat edinme halinde de bu haktan yararlanılmasına olanak tanınacak.
Yarım Çalışma Ödeneği Ödenecek
Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde istihdam edilen kadınlar, doğum sonrası ücretli izin hakları sona erdiğinde part – time çalışma hakkını kullanmaya başlayabiliyorlar. Bu durumda işleyiş şu şekilde gerçekleşiyor:
Doğum sonrası yarı zamanlı çalışan kadın işçiye İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere “yarım çalışma ödeneği” ödeniyor.
Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar. Dolayısıyla, asgari ücret düzeyinden çalışan bir kadın işçinin bu dönem boyunca ücretinde herhangi bir kayıp söz konusu olmuyor.
Ayrıca, doğum veya evlat edinme sonrasında part – time çalışma hakkından yararlanan kadın çalışanlar için sigorta primleri işçi ve işveren payları, yarım çalışma ödeneği ödenen gün sayısı kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan SGK’ya ödeniyor.
Haa bir de malum burası Türkiye. Dolayısıyla şark kurnazlığı yapan zihniyet neredeyse ülkenin yarısını kapsıyor. SGK’ya hatalı bilgi ve belge vermesi sebebiyle yapılan yersiz ödemeler, kanuni faiziyle birlikte işverenden tahsil edileceğine ilişkin detayı da gözden kaçırmayalım.
Part Time Haktan Yararlanmak İçin Koşullar
İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
İş Kanunu’nda belirtilen haftalık çalışma süresinin (haftalık en fazla 45 saat) yarısı kadar fiilen çalışılması,
Doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile Kuruma başvuruda bulunulması.
Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler baba tarafından kullanılabiliyor. Bununla beraber, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hali izni de kullandırılıyor.