İş hayatına atılır atılmaz hemen herkes bir üst pozisyona geçmek için hayaller kurmakta, maaşında ise her zaman artış beklentileri içine girmektedir. Fakat bu durum bazen oldukça uzun bir süre içinde gerçekleşmekte bazen ise hiç gerçekleşememektedir. Bu sonucun farklı nedenleri olsa da, aslında pek çok noktası da ortaktır. İşte iş dünyasında ilerleyememenin nedenleri…
Hayal Kurmamak: Pek çok kişi ne yazık ki kariyer planları dahilinde sadece bulunduğu pozisyonu korumak için çaba harcıyor. İşinde yükselme, üst pozisyonlarda istihdam edilme gibi hayaller kurmuyor. Bu da sürekli yerlerinde saymalarına sebep oluyor.
Yükselme Olanağı Sunmayan İşlerde Çalışmak: Çoğu kişi kendini geliştiremeyeceği, kendine herhangi bir katkı sağlayamayacağı işlerde çalıştığından dolayı ne yazık ki iş dünyasında, kariyer hayatında ilerleyemiyor. Bu nedenle size ve kariyer hayatınıza bir kazanım katmayacak işlerde çalışmamalısınız. Kendinizi geliştirebileceğiniz, her zaman ilerleyebilme imkanı bulunan işleri seçmelisiniz.
İşimi Yapayım Yeter Mantığı: Evet yine pek çok çalışanın içine düştüğü durumlardan biri de işimi yapayım yeter mantığı… Bu duruma genellikle çalışma hayatındaki isteksizlik neden olsa da ne yazık ki ilerleyememenin ve hatta çalıştığı işi kaybetmenin asıl nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca özel sektörde çalışıyorsanız ve performansınıza göre değerlendiriliyorsanız, kendi işimi yapayım yeter mantığından sıyrılıp, bir an önce çalıştığım firma için ne kadar kaliteli olabilirim mantığına geçiş yapmanız gerekmektedir. Böylelikle de sürekli kendinizi güncel tutmuş olursunuz, hem iş dünyasında hem de şirketinizde emin adımlarla ilerlemiş olursunuz.
Hata Yapmaktan Korkmak/Risk Alamamak: Yine düşülen en büyük hatalardan biri de risk alamamaktır. Pek çok kişi ilerleyebileceği ve kendini geliştirebileceği pek çok işi, hata yapmaktan korktuğu için elinin tersiyle itmekte, maddi ya da manevi risklere girememektedir. Bunun sonucunda da pek çok kişi hep aynı yerde sayıp, kendi işini de kaybedebileceği korkusuyla yaşamaktadır. Bu durum değil ilerlemek, bu tutuma sahip olan kişilerin iş hayatında daha da gerilemesine neden olmaktadır.
Sorumluluk Alamamak: Yine iş yerinde aynı pozisyonda kalmanın en önemli sebeplerinden biri kişide sorumluluk duygusunun gelişmemesi ve kişinin sorumluluk alamamasıdır. Her bir üst kariyer basamağı daha çok sorumluluk istemekte, daha çok çalışmayı gerektirmektedir. Bu nedenle de bu sorumluluklardan kaçan çalışanlar, her zaman yerinde saymaya mahkum olarak yaşamaktadırlar.