Evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ‘kolay işverenlik’ uygulamasına geçtiklerinde yılda 268 lira damga vergisinden kurtuluyor. Eski sisteme devam edenler, her ay İnternetten prim ve hizmet belgesi vermek zorunda kaldıkları gibi, belgeyi geciktirirlerse 255 lira da cezası var.
Gündelikçilerin sigortalılığı konusunda 5510 sayılı kanuna ek 9. madde ilave edilerek 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren yeni sisteme geçildi. Gündelikçiler, ayda on günden az çalışanlar ve on günden fazla çalışanlar olarak ikiye ayrıldı. Her ikisi için de sigortalılık işlemleri kolaylaştırıldı. Ancak, 1 Nisan 2015’ten önce ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar için Ek 9’a geçmek işverenlerin inisiyatifine bırakıldı. İsteyen yeni sisteme geçerek ‘kolay işverenlik’ hükümlerinden yararlanıyor.
Yeni Sisteme Geçmek İsteyen Ne Yapacak?
Eski sisteme göre gündelikçi çalıştırmaya devam edenler yeni sisteme geçmek için öncelikle mevcut iş yeri dosyasını kapattıracaklarmış. Ardından, “Ev Hizmetlerinde On Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile sosyal güvenlik merkezlerine ya da sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurarak ‘kolay işverenlik’ uygulamalarından yararlanabilecekler.
Artık Bahçıvan’da Gündelikçi
Temizlik, ütü, yemek, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı bakım işleri gündelikçi tanımı içerisinde.
Sigorta Yoksa 1.273 Lira Ceza Kesiliyor
İşe giriş bildirgesinin, gündelikçinin işe başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi zorunluluğu var. Aksi takdirde bin 273 lira para cezası söz konusu. Sigortasız çalıştırılan her ay için ayrıca 255 lira ceza kesilecek.