Ana SayfaBaşarı HikayeleriYükselmek İçin Yetenek Gerek

Yükselmek İçin Yetenek Gerek

Yetenek hayatın her alanında insana yardımcıdır. İş hayatında da yetenekli insanlar kariyerlerinde çok daha hızlı yükselme avantajına sahiplerdir.

Bir mağazada en iyi satışı yapan satış danışmanı; Satış müdürü, çağrı merkezinde en iyi performansı gösteren müşteri temsilcisi; Çağrı merkezi takım lideri, bir dergide en dikkat çekici ve en okunan yazıları yazan yazar; Yazı işleri müdürü pozisyonlarına yükseliyor.

Yetenekler etkin şekilde kullanıldığında şirketlerin bunu görmesi ve karşılığını çalışan personellere vermesi gerekmektedir. Şirketler için kalifiye eleman bulmak ve bu elemanları şirket bünyesinde tutabilmek günümüzde çok daha zor bir hale gelmiştir. İşini yüksek performans ile yapan personel yukarıda örneklendiği gibi bulunduğu mevkide liderliğe, şefliğe, müdürlüğe getirilebilir ya da pozisyonu değiştirilmeden yüksek prim ve ikramiyelerle motivasyonunun sürekliliği sağlanabilir.

Yükseltmeden itibar verme konusunda;

Özellikle ülkemizde birçok şirket, unvan ve vasıflara çok fazla anlam yüklemekte. Çalışanın durumuna göre ona cep telefonu, şirket hattı, gerekirse araba veren şirketler mevcut. Bir de yönetim birimine terfi edildiğinde özel olarak tahsis edilen bir oda, kişisel kartvizit gibi unsurlar sıklıkla motivasyon sağlamak için kullanılıyor.

Avrupa’da ise durum biraz farklı. Örnek olarak; Mühendislik okumuş ve çalışma hayatına mühendis olarak başlamış ve yine mühendis olarak emekli olmuş birçok insan mevcut. Üstelik bu insanların çalışma yaşamları boyunca aldıkları ücretler, gösterdikleri performansa göre sürekli artmış ve bir genel müdür maaşına denk hale gelmiş. Aynı şekilde farklı örnekler vermek de mümkün.

Peter ilkesi

1968 yılında ünlü bir eğitimci olan Dr.Laurence J. Peter, yazmış olduğu “Peter İlkesi” adlı kitabında kendi adını verdiği ilkeyi şu şekilde tanımladı: “Hiyerarşik bir düzende, her çalışan, kendi yetersizlik düzeyine kadar yükselme eğilimi gösterir.” Bir üst pozisyon daha zor, daha farklı olabilir ya da kişinin yeteneklerine uygun olmayabilir.

Peter ilkesi yönetim biliminde en çok örnek gösterilen ilkelerden olup daha sonra bilişim sektörü için de uyarlanmıştır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar