Ana SayfaMakalelerKuşak Çatışmalarında İnsan Kaynaklarının Yeri Ve Önemi

Kuşak Çatışmalarında İnsan Kaynaklarının Yeri Ve Önemi

Çalışma hayatında farklı kuşaklardan, farklı yaşlardan çalışanların iletişiminin doğru şekilde sağlanmasından ve iletişim dengesi kurulmasından insan kaynakları departmanı sorumludur.

Kuşak kelimesini açarsak; aynı şirket içinde farklı zamanlarda işe başlamış kişi ya da kişiler buna en büyük örnektir. Bunun dışında farklı yaş gruplarından çalışanlar da kuşak tanımının içine dahil edilebilir.

Yeni olan bir şey ilgi uyandırması yanında ayrıca çetin bir cevizdir. Yenilik, eskinin sonudur. İş hayatında şirkette yeni bir ortamda çalışmaya başlayan için midir bu zorluk yoksa işletmeler için mi zorluk yaratır?

Yeni işe başlamış bir kişiyi işletmeye bağlamak, var olan düzene alıştırmak başlı başına bir süreç gerektirir. Çalışanı şirket kültürü ile uyumlu hareket edecek şekilde motive etmek, ona kurumun bir parçası olduğunu en düzgün şekilde ifade etmek işletmelere düşen en önemli görevdir.

Yakın geçmişte işletmeler A kuşağı ile çalışmaktaydılar. Bu kuşaktakilerle çalışmak işletmeler için kolaydı, eleman devir oranı dolayısı ile düşüktü. Günümüzde ise artık işletmelerin karşısında bir B kuşağı var. B kuşağında olanlar daha çalışma hayatlarının ilk zamanlarında göze girerek yükselmek, şirket içinde edindikleri başarıların sayesinde yükselmek ve liderlik etmek vasıflarına sahipler. Türkiye’de an itibari ile çalışan kesimin %26’sını B kuşağındakiler oluşturmaktadır.

B kuşağındakiler bireyseldir, girişimcidir ve liderlik vasıflarına sahiplerdir. En önemli ortak özellikleri yüksek öz güven, özgürlüklerine düşkünlük, detaycı ve seçici olmalarıdır.

Yine B kuşağı teknoloji konusunda; Her türlü teknolojik aygıtı kullanabilirler, son gelişmeleri her zaman takip ederler, yenilikçidirler.

Şirket yararına bireysel karar alma ve iç güdüsel olarak sezgilerine bağlı olarak hareket etme özellikleri vardır.

Yukarıda belirttiklerimiz dışında, B kuşağının şirket bağlılığı, sadakat duygusu A kuşağına kıyasla oldukça geridedir. Dolayısı ile içinde bulundukları iş yaşamı dışında güçlü hayalleri ve alternatif kariyer planları her zaman vardır, hazırdır.

B kuşağı sürekli gelişime açık ve öğrenmeye heveslidir. İş yaşamı dışında ise sosyal hayatta ve eğlence hayatında yer almaktadırlar.

Firmaların insan kaynakları departmanları kuşaklar arasındaki farklara bakmadan hem A hem de B kuşağını sahiplenmeli, kuşakların fark ve niteliklerine uygun olarak düzgün stratejiler geliştirmelidir. Buna dayanarak insan kaynaklarının temel görevi şirkette çalışan tüm personelin verimli ve üst düzeyde çalışmalarını sağlamaktır. İnsan kaynakları çalışanlarla olan iletişim sürecini en verimli şekilde yönetmeli, çalışanların aldıkları ücret dağılımlarını doğru orantıda ayarlamalı, her şeyini firma için harcayacak eleman profili yaratmalıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar