“İşsizliğe Odaklanmak İşsizlik Getirecektir”
Uluslararası sertifikalı yaşam koçu Arzu Bıyıklıoğlu, işsizliğin büyük bir sorun olduğu ülkemizde, kariyer, meslek seçimi, kariyer hedefi, meslek seçimi, kariyer ve yaşam ile ilişkili sorularımızı yanıtladı. Meslek seçiminde kararsızlık yaşayan, kariyer hedefini neye göre belirleyeceğini bilmeyen, kişisel yapısına uygun bir yaşama nasıl sahip olabileceğini merak edenlere ışık tutacak olan bu röportaj sizi düşündüren sorulara yanıt bulabilmenizi sağlayacak. Nlp Uzmanlığı ve eğitmenliği de yapan Arzu Bıyıklıoğlu, sağlıklı ve kaliteli yaşam danışmanlığı ve kurumsal danışmanlık da yapıyor. Kurumsal çalışma hayatını bırakıp, özel ilgi alanı olan kişisel gelişim, zihinsel gelişim, sağlıklı yaşam konularında uzmanlaşan yaşam koçu Bıyıklıoğlu, işsizlik hakkında “İşsizliğe odaklanmak işsizlik getirir. Gerçekten kariyer yapmak isteyenler engellere değil, Hedeflere odaklanmalıdır” diyor. Kariyer yolculuğunda isbul.net üyelerine rehberlik edecek bu röportajda merak ettiğiniz sorulara yanıt bulacaksınız.
Kariyeriniz hakkında bilgi verir misiniz? Hayal ettiğiniz işi mi yapıyorsunuz?
Kesinlikle hayal ettiğim işi yapıyorum. Daha önceki kurumsal iş hayatımda satış müdürlüğü, halka ilişkiler müdürlüğü ve genel müdürlük yaptım. Kariyerime hizmet sektöründe en alt seviyeden başladım, ilerlemem için gerekli olan eğitimleri alıp, daha fazla tecrübe edindikten sonra hedeflediğim yöneticilik seviyesine kadar ulaştım. Bugüne kadar yaptığım her işte severek çalıştım. 2004’de kariyerime farklı bir alanda devam etme kararı aldım. Kendimin patronu olarak, daha özgür bir iş hayatında, yaratıcılığımı kullanabileceğim, çocukluğumdan bu yana hayalini kurduğum ama adını koyamadığım işe odaklandım. Zamanla büyüdükçe, tecrübe kazandıkça farkındalığımız artıyor, kariyerimizde de farklı yönlere geçiş yapmak isteyebiliyoruz. Ben de bunun farkındalığıyla kişiliğime ve ruhuma hitap eden işin kişisel gelişim, zihin gücü, bütünsel sağlık alanlarında çalışmalar yaparak hem kendimi geliştirmek hem de başkalarına yardım etmek olduğuna karar verdim. Buna kesinlikle inandım, on beş yıllık iş ve hayat tecrübelerimi yanıma alarak yeni kariyerime ömür boyu ilerlemek üzere adım attım. Başaracağıma inandım. Uluslararası eğitimlere katıldım, öğrendiğim bilgileri kendi üzerimde kullandım, araştırmalar yaptım, çok okudum ve disiplinli bir şekilde kendimi yöneterek çalıştım, Yaşam Koçluğu ve NLP Uzmanlığı kariyerime sağlam adımlarla başladım. Tabi ki kişisel gelişim alanında makaleler ve kitaplar yazmak da işimin ayrılmaz ve çok zevkli bir parçası. Şu anda kariyerimde planladığım noktadayım, daha sonrası için de uzun bir kariyer planım mevcut.
Kariyer nedir? Kariyer hedefleri nasıl belirlenir?
Kariyer kişinin seçtiği meslek alanında deneyim kazanarak, yeteneklerini artırarak, yeni eğitim destekleri alarak bazen yatay, bazen dikey olarak ilerlemesidir. Kişi kariyerinde ulaşmak istediği nokta ile şu anda bulunduğu pozisyonu çok iyi bilmeli. Kariyer yapmak istediği alanda hedefe giden yol haritasını oluşturmalı ki gereksiz yere zaman kaybetmesin. Kariyer planında ara hedefler olmalı, çünkü basamakları atlayarak yapılan hızlı yükselmeler baş dönmesine sebep olur ve hızlı aşağı düşüşler yaşanır. Kişi kendini hem tecrübe, hem bilgi, hem de kişisel anlamda geliştirmeyi sağlayacak planları yapmayı unutmamalı.
Meslek seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Bu konu Türkiye’de henüz çözümlenememiş bir konu. Hâlâ pek çok genç, aile, öğretmen ve “moda” mesleklerinin etkisinde kalarak karar veriyor. Ya da sadece diploma alabilmek için herhangi bir mesleği seçiyor. 25 yaşından itibaren hayatımızın üçte birini çalışarak geçirdiğimiz düşünülürse çalışmak bir mecburiyet, bir külfet olmamalı. Bugün pek çok kişi her gün istemediği, sevmediği bir işe gitmek zorunda olduğundan sağlık dengesini yitiriyor, mutsuz oluyor. Artık bu sayıyı daha fazla artırmaya gerek yok. Gençler kendi kişiliğine, değerlerine, ruhlarına uygun olan meslekleri tespit etmeli ve sadece onun peşinden gitmeli. Öğrenciler daha erken yaşlarda kişilik-kariyer testi yaptırarak, kendilerini daha iyi tanıyarak, yetenek ve becerilerini önceden keşfederek doğru seçimler yapmaya yönlendirilmeli.
Yaptığınız iş, sizi mutlu etmeli.
Yaptığınız iş, değerlerinizle örtüşmeli.
Yaptığınız iş, kişisel yeteneklerinize ve kişilik yapınıza uygun olmalı.
Günümüzün en büyük sorunu işsizlik hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Bu konuya farklı bir noktadan yaklaşmak istiyorum. Bugün iki iyi üniversite bitirip işsiz olanlar da var, sıradan bir üniversiteyi bitirip kariyerlerinde emin adımlarla ilerleyenler de. İşsizlikten yakınanlar kadar, ihtiyaçları olan nitelikli personeli bulamadığından yakınan kurumlar da var. İşsizlik 25 yıl önce, benim öğrencilik zamanlarımın da bir numaralı konusuydu, bugün de. Benim tavsiyem gerçekten çalışmak ve kariyer yapmak isteyenlerin işsizliği bir sorun olarak görmekten vazgeçmeleri; kendilerine, kariyer hedeflerine odaklanmaları. Çünkü işsizliğe odaklanmak işsizlik getirecektir. Gerçekten kariyer yapmak isteyen kişiler engellere değil, hedeflere odaklanmalıdır.
Kariyer koçluğu hakkında bilgi verir misiniz?
Kariyer koçluğu, kişinin doğru meslek seçimi, iş kurma ve kariyer planı yapmasına destek verir. Öncelikle kişinin doğal yetenekleri, değerleri, zevkleri, eğitim ve bilgisi doğrultusunda kendisine en uygun mesleği bulmasına yardımcı olur. Kişi kendine en uygun mesleği yaptığında başarı ve para zaten gelecektir. Kariyer koçluğu ayrıca:
Kişinin zihnindeki sınırları ve olumsuz düşünceleri aşmasını,
Fırsatların farkına varılmasını,
Yaratıcı düşünceyi harekete geçirmeyi,
İletişim becerilerini artırmayı,
Daha fazla kazanç sağlamayı,
Zaman yönetimini,
Kişisel farkındalık ve gelişimi sağlar.
Kitabınız hakkında bilgi verir misiniz?
“Fark Et, Uygula, Değiş” adını taşıyan kitap çalışmam, Aralık ayında yayımlanacak. Kitap kişinin kendisiyle baş başa kalarak özgüvenini artırması, kendisine ve olaylara bakış açısını değiştirmesi, kendisini olmak istediği en iyi haline programlayabilmesine yönelik teknikler içeriyor. Kitabın en önemli özelliği, kendini geliştirmek, değiştirmek isteyen herkesin önemli bilgi ve teknikleri okuduktan sonra uygulama yapabileceği defter bölümünü de içermesi. Okurlar önce bilgileri alarak kendilerini fark edecekler, sonra uygulamaları yapacaklar ve değişimi yaşamaya başlayacaklar. Bu kitap, kişiye özel bir değişim günlüğü olarak düşünülebilir.
Yeni mezunlara, kariyer sahibi olma yolunda önerileriniz nelerdir?
Kesinlikle mutlu oldukları işi yapsınlar.
Hiçbir işi küçümsemesinler.
Ana hedeflerinin dışında ara hedefleri de olsun.
Her insan farklıdır, farklarını bilip fark yaratsınlar.