Ana SayfaHaberlerİş Dünyasında İnsan Hakları

İş Dünyasında İnsan Hakları

İnsan hakları, insan yaşamının her evresinde evrensel olarak gözetilmesi ve uygulanması gereken haklardır. Bireylerin yaşama hakları ve özgürlükleri gerek resmi kurumlarda gerekse özel yaşantıda gözetilmeli ve bu hakların ihlali söz konusu olduğunda da gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu haklar, iş dünyasında da takip edilmekte olan haklardır ve ticari anlaşmaların, iş akitlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu haklar kapsamında işveren ve iş arayan açısından birçok konu sistematikleştirilmiş ve bu sistem dahilinde faaliyet gösterilmesi uygun görülmüştür. İş Dünyasında İnsan Hakları başlıklı bu yazımızda, iş hayatında ne gibi haklara sahip olduğunuzu ve bu haklar çerçevesinde hangi imtiyazlar kazandığınızı aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

İş Dünyasında İnsan Haklarının Zorunluluğu

Ticari şirketler, insan haklarına saygı konusunda uluslar arası kabul edilmiş olan insan hakları çerçevesinde yükümlülüğe sahiptir. Bu kapsamda Uluslar arası İnsan Hakları Yasası’nda ve yine aynı şekilde Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün çalışmaya ilişkin temel ilkeler ve haklar bildirgesinde belirtilmekte olan haklar, iş dünyasında uyulması ve uygulanması gereken insan haklarıdır.

Ticari şirketler bu sorumluluklarla birlikte insan haklarına aykırı olan herhangi bir faaliyette ya da bu faaliyetlere herhangi bir katkıda bulunamayacaktır. Ayrıca bu gibi eylemlerde bulunulacak olduğunda da müdahale etmekle sorumludur. Bu sorumluluk, şirketin büyüklüğü, faaliyet alanı ya da sektörü gibi faktörler gözetilmeksizin her türlü ticari şirket için geçerlidir.

İnsan haklarına saygı gösterme yükümlülüklerini yerine getirmek için bir politika sürecine sahip olması gereken ticari şirketler, insan haklarının ve yasalarının etkilerini bilmek, tespit etmek, önlemek ve azaltmakla sorumludur. Eğer bir ihlal söz konusuysa bu ihlali düzeltmek ve etkilerini azaltmak da bu şirketlerin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Ayrıca insan hakları ile ilgili sorumluluklarını resmi olarak yerleştirebilmek için bu yükümlülüğün taahhüdü ile ilgili politika bildirisi oluşturmalıdır.

Faaliyet göstermekte olan bütün ticari şirketler, ne iş yapıyor olurlarsa olsunlar belirtilen yasalara uymakla ve uluslar arası insan haklarına saygı duymakla yükümlüdür. Kendi çıkar ve işleyişlerine ters düşen zorunluluklara karşılaştıklarında yine insan hakları çerçevesinde bu hak ve ilkelere saygı göstermenin farklı yollarını aramakla sorumludur. Ayrıca insan haklarını ihlale sebep olan ya da yardımda bulunan tüm olumsuz faaliyetlere karışma durumuyla yine yasalara uymak üzere bir yaklaşım sergilemesi gerekmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar