Altın Kurallar
Yöneticiniz çalıştığınız şirketin sahibi, ortağı ya da müdürü olmayabilir ama sizin yöneticiniz olması çalışma koşullarınızın belirlenmesinde en önemli rolü oynaması için yeterlidir. Daha net bir şekilde ifade etmem gerekirse yöneticiniz sizin ayağınızı kaydırabilecek ilk kişidir. Bu sebepledir ki onunla iyi geçinmenizde fayda vardır. Bunu yapabilmeniz için işte size 10 altın kural.
1- Sorumluluk bilincinizi gösterin. Yaptığınız işin gerektirdiği sorunlulukları bildiğinizi ve yerine getirdiğinizi yöneticinize her fırsatta gösterin. Böylece bir süre sonra sürekli sizi kontrol etmek zorunda olmadığını anlayacak ve ilişkiniz iki taraf açısından da daha rahat ve huzurlu bir hal alacaktır.
2- Farklı diller konuşmayın. İşinizle ilgili bir konudan bahsederken aynı şeyi anladığınızdan emin olmanız gerekir. Bu nedenle sizin üstünüz olarak, sizin onunla aynı dili konuşmayı öğrenmeniz gerekecektir. Zaman kaybetmeden bunu yapmalısınız. Aksi halde karşılıklı olarak emek ve zaman kaybı yaşayabilirsiniz.
3- Çözüm odaklı olun. Her işte küçük ya da büyük pürüzler, sorunlar yaşanmaktadır. Bu problemleri yöneticinize aktarırken beraberinde çözüm önerilerinizi de sunun. Tahmin edeceğiniz gibi kimse etrafında sürekli sorunlardan bahseden ve çözüm bulması için kendisine birini görmek istemez.
4- Sade ve açık bir dil kullanın. İşinizle ilgili gelişmeleri yöneticinizle paylaşırken olabildiğince sade ve açık olun. Profesyonel olduğunuzu göstermek istiyorsanız gelişmeleri yalın haliyle anlatın ve kendi yargılarınızı aktarmamaya dikkat edin.
5- Dinlemeyi bilin. Yöneticinizin sizinle paylaştığı bildirimleri dikkatle dinleyin. Belirttiği hususta kendisi ile aynı görüşü paylaşmıyorsanız da bunu aktarırken savunmacı bir tutum sergilememeye dikkat edin.
6- Mesajları algılayın. Bazı insanlar asıl istediklerini doğrudan değil de satır aralarında size sunar ve anlamanızı bekler. Sizin yöneticinizde bu insanlardan biri olabilir. Bu nedenle satır aralarına dikkat ederek, bu yolla verdiği mesajları anlamaya ve uygulamaya dikkat edin.
7- Bireysel sorunlarınızı aktarmak için doğru zamanı kollayın. İşinizle ilgili kişisel olarak rahatsız olduğunuz bir konuyu yöneticinize aktarmak için uygun zaman ve ortamı bekleyin. Kendisinin yoğun ya da yorgun olacağı bir zamanda sizi anlama ihtimali daha düşük olacaktır.
8- Hatanızı kabul edin. Yaptığınız bir hatanın kaynağı olduğunuzu ve bu hatadan doğan sonuçları kabul ederek, telafisi için gerekeni yapın. Yöneticinizin de bu telafiden haberdar olmasını sağlayarak içini rahatlatın.
9- Olumlu olun. Bireysel olarak sorunlarınız, mutsuzluklarınız, karamsarlıklarınız olabilir ancak bunu işinize ve yöneticinize yansıtmamaya özen gösterin. İşinizde mümkün olduğunca pozitif bakış açınızı koruyarak, kişisel sorunlarınızın iş veriminizi etkilemediğini yöneticinize gösterin.
10- Memnuniyetinizi dile getirin.Herkesin motivasyona ihtiyacı vardır. Bu nedenle yöneticinizin sizin takdirine ihtiyacı olmadığını düşünseniz bile, kendisinden ve birlikte çalışmaktan mutluysanız bunu mutlaka dile getirin. Ondan memnun olduğunuzu bilmek, onu mutlu edecek ve bu da ilişkinize daha da olumlu yansıyacaktır.