İşverenler eleman alımı yaparken, başvuran eleman adaylarının tecrübe durumlarını göz önünde bulunduruyor. Bunun yanı sıra, eleman adayının daha önce çalıştığı işlerde; pozisyonunu, ne kadar süre çalıştığını ve başarılarını dikkate alan işverenler, adayın referanslarına da ulaşarak işe almayı düşündükleri eleman hakkında detaylıca bilgi ediniyor. Şirketler için çalıştırdıkları elemanların nitelikli olup olmadıkları, şirkete ne kadar katkı yapacakları elbette çok önemli. Bu nedenle işverenler eleman alırken, son derece dikkatli davranıyorlar.
Eleman alımı yaparken, tecrübe kıstası arayan işverenler dışında; bir de özellikle tecrübesiz eleman arayan şirketler var. Yeni mezun (deneyimsiz)
iş ilanları veren bu şirketler, yetiştirebilecekleri personeller arıyorlar. Peki, tecrübeli eleman yerine, işverenleri yeni mezun eleman arayışına iten etmen nedir?
1. Yetiştirme Kolaylığı
Yeni mezun eleman adaylarını yetiştirmek ve şirkete adapte etmek çok daha kolaydır. Daha önce iş tecrübesi olmamış ya da kısa süreli tecrübeler edinmiş olan bir aday, herhangi bir çalışma stili benimsememiş olduğu için, şirketin çalışma yöntemi ve tekniklerini uygulamakta daha az zorluk çekecektir.
2. Öğrenmeye Aç(ık) Eleman
Yeni mezun eleman adayları, öğrenme ve çalışma konusunda çok daha büyük istek duyacaklardır. İşi bir an önce öğrenmek isteyen eleman daha fazla çalışacak ve kendini geliştirmek için büyük bir istek duyacaktır.
3. Enerji
Şirket çalışanlarının sahip olduğu enerjiyi arttırmak ve onları da teşvik etmek için çoğunlukla ‘taze kan’a ihtiyaç duyulur. Genç ve öğrenmeye açık elemanlar, şirketin bu açığını kapatacak ve çalışma gücünü teşvik edecektir. Aynı ortamda çalışan insanların çalışma enerjileri genellikle benzerlik gösterir. Çalışma isteğinin azaldığı ya da enerjinin düştüğü çalışma ortamlarına yeni mezun elemanlar, hareketlilik getirir.
4. Maliyet Tasarrufu
Yeni mezun eleman, tecrübeli elemanlara göre, daha az ücret beklentisi içindedir. Bu nedenle yeni mezun eleman çalıştırmak için şirket için tasarruf anlamına gelir. Bir tecrübeli eleman yerine, iki ya da üç tecrübesiz eleman çalıştırabilecek olan şirketler, bu avantajdan faydalanmaktadır.
5. Bakış Açısı
Öğrenimini yeni tamamlamış ve öğrenme isteği henüz doyuma ulaşmamış bir eleman, daha yaratıcı ve geniş düşünceler geliştirebilir. Tecrübeli bir elemana nispeten bu konuda daha başarılı olacak yeni mezun elemanlar, şirketlere yeni bakış açıları getirebilecekleri için de tercih edilebilmektedirler.