Ana SayfaMakalelerYeni İşe Nasıl Adapte Olunur?

Yeni İşe Nasıl Adapte Olunur?

Zorlu eğitim yılları ve uzun iş bulma serüveninin ardından doğru işi buldunuz. Peki bu aşamadan sonra her şeyin yolunda gideceğini söyleyebilir miyiz? Yeni işe başlarken mutluluk, heyecan ve kaygı bir arada gelir. Yeni işe nasıl adapte olunur? Yeni iş ortamına nasıl uyum sağlanır? Ne zaman yeni iş ortamına ait hissedilir? gibi soruları sizler için cevaplandırdık.

Yeni İşe Nasıl Kolayca Adapte Olunur?

Yeni bir ortam, yeni insanlar, yüklenecek sorumluluklar, pek çok insanı endişelendirir ve uzun zamandır iş aramanın verdiği yetersizlik hissiyle birlikte özgüven kaybına neden olur. Kariyer hayatını en çok etkileyen olgulardan biri çalışma ortamıdır. Çalışma ortamına uyum sağlayamayan çalışanların verimli çalışması oldukça zordur. Bu nedenle yeni bir işe başlarken gerginlik ve tedirginlik hissi son derece doğaldır. Çalışma arkadaşlarıma uyum sağlayabilecek miyim, yöneticinin beklentileri neler, iş tanımı ve sorumluluklarım neler, yeni işe nasıl adapte olunur? gibi pek çok soru ilk günlerde son derece geren, ancak zamana bırakıldığında kendiliğinden cevaplanacak konulardır. Yeni işe girişte izlemeniz gereken yollara dair ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Şirketi İyi Tanımak, Ait Hissetmek İçin Atacağınız İlk Adımdır

Uyum sağlayacağınız ortamı yeterince iyi tanımanız, süreci hızlandıracak ve sürprizlerle karşılaşmanızı engelleyecek en önemli harekettir. Firmanın vizyonu, misyonu, kurum kültürü, sizden beklentileri ve size verebilecekleri konularını netleştirmeniz, iş ortamını ve mesai arkadaşlarınızı tanımanız pek çok konuya açıklık getirecektir. Çalışanlar arası iletişim, çalışan-patron iletişimi, şirket içi sosyal aktiviteler, iş motivasyonu ve yan haklar konusunda gerek çalışanlarla, gerekse insan kaynaklarıyla görüşebilirsiniz.

Yeterince Gözlem Yapmalı ve Bolca Dinlemelisiniz

İlk aşamada şirketi ve ortamı tanıyabilmek için gözlem yapmanız gerekir. Bu süreçte aşırı hevesli görünmeden ve fazla konuşmadan ortamı analiz etmek en doğru hareket olacaktır. Ekip arkadaşlarınızla iletişim halinde olmanız, onları iyi dinleyerek gereken ipuçlarını toplamanız pek çok bilinmezi ortadan kaldıracaktır. Özellikle patronunuzu ve yöneticinizi iyi izlemeniz, günlük rutinini ve çalışma şeklini incelemeniz şirketteki işlerin nasıl yürüdüğü konusunda fikir edinmenizi sağlayacaktır.

İş Tanımını İyi Kavrayın

Sizden beklenenleri anlayarak bu doğrultuda hareket etmeniz ve sorumluluklarınızı doğru şekilde yerine getirmeniz yönetimin hakkınızda olumlu bir izlenim kazanmasına sebep olur. Böylece görevlerinizi net olarak bileceksiniz ve aklınızda soru işareti kalmayacak. Ayrıca daha sonra size vazifeniz olmayan sorumlulukların yüklenmesini de önlemiş olacaksınız.

Eski İşinizi Geride Bırakın

Eski işinizde nasıl çalıştığınızı anlatarak kendinizi tanıtmak isteyebilirsiniz. Adaptasyon sürecinde size en yakın anılarınızı geri çağırarak kendinizi rahat hissetme arzunuz da psikolojik olarak normal ve olması gereken bir durum. Ancak bu karşı tarafa farklı yansıyabilir. Bu sebeple eski işiniz hakkında çok fazla konuşmamaya gayret etmelisiniz.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Yeni işe nasıl adapte olunur? sorusunun en önemli cevaplarından biri de budur. Şirket hakkında, iş hakkında, iş arkadaşlarınızın şirket konusundaki görüşleri hakkında soru sormaktan asla çekinmeyin. Hata yaparak doğruyu bulmak yerine soru sorarak işi doğru şekilde öğrenin. Sorduğunuz soruların cevabını not alın. Aynı soruyu tekrar tekrar sormamaya özen gösterin.

Yöneticiden Geri Bildirim Talep Edin

İş arama sürecinde karşılaştığınız zorlukları hatırlayın. Bunları tekrar yaşamamak adına doğru ve yanlışlarınızı iyi analiz etmelisiniz. Bunun için de yöneticinizin hakkınızdaki görüşlerini, işi nasıl daha iyi yapabileceğinizi ve benzer konuları sorun. Böylece hem işinizi daha iyi yapmış, hem de daha istekli gözükmüş olacaksınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar