Ana SayfaMakalelerYeni Fikirler Ve Özgüven İlişkisi

Yeni Fikirler Ve Özgüven İlişkisi

Türk iş dünyasının önemli bir sorunudur, kişinin yeni fikirleri var ise, kendisine saklaması ve mevcut düzeni bozmaması istenir.

Yeni fikirlerle, yeni iş açılımları ile ortaya çıkan kişiler yenilikçi kişiliğe sahiptirler. Bu kişiler değişikliklere ve farklı çözümlere diğer insanlardan çok daha fazla açıktır.

Günümüzde şirketlerin mevcut yapılanma ve düzenlerini bozmak istememesi, bu konuda eski bir anlayışa sahip olmaları, yenilikçi anlayışlara kapalı olmaları yetenekli kişilerin sektörde değerlendirilmesini zorlaştırıyor.

Hollandalı bir artist olan Daan Roosegaarte, günün birinde araba üreticisi bir şirketin CEO’su tarafından aranıyor.

“Geleneksel bir şirket sahibi beni arayıp, şirketinin büyümesi ve gelişmesi için yeniliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.”

“CEO’nun kapanış cümlesi “Kaça yaparsın” diye absürd bir soru oldu.” diyor Daan.

“Ona önemli olanın para değil, vizyon ve ortaya çıkacak yenilik olduğunu söyledim. Geliştirdiğimiz teknolojiyle, bu şirket, Hollanda tasarım ödülünü aldı. Bu sayede şirketin çalışanları çalıştıkları şirketle gurur duymaya başladılar. Hoşlarına gitti.”

Daan, asfalt diye baktığınız yola teknolojiyi getiriyor. Hollanda sokakları, 2013 ortasında, havalar soğuduğunda kar taneleri ile ışıklanan asfaltlara sahip olacak. Elektrikli arabaların şarj sorununa da çare getiriyor. Yolun sağ tarafında yeşil ile aydınlanmış şeritten giden araçlar, yol alırken arabalarını da şarj edebilecekler.

Türkiye gibi “emerging market” olarak ifade edilen bir ülkede maaş ve alınan ücret bir numaralı motivatördür. Hiyerarşinin oldukça kuvvetli olduğu ve maaşın sadece ünvan atlamakla mümkün olduğu ülkemizde, ünvan peşinden koşmak bu yüzdendir. Yetenek bazlı hareket ve değerlendirme sınırlıdır. Çünkü bir yerde bu hiyerarşik sistem bireyi köreltir.

Bazılarımız, koltuğu kaptığımızda sıcak tutmayı severiz. Aynı kedi gibiyizdir. Kıvrılır ve kıpırdamadan oturmayı seçeriz. Birisi yeni fikirlerle bize dokunursa, ona patilerimizi gösteririz. Yeni fikirlere, yeniliklere ve farklılıklara karşı tutumumuz, özgüvenimizle doğrudan ilgilidir. Yeni fikirlere açık olabilmek, hayata korkuyla değil, özgüvenle yaklaşıyor olabilmek demektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar