Ana SayfaMakalelerVücut Dili ile Etkili Konuşmak

Vücut Dili ile Etkili Konuşmak

İnsanlık tarihi oldukça eski zamanlara uzanıyor. İnsanoğlunun birbiri ile konuşarak iletişime geçmesi insanın dünya üzerinde var olmasından çok sonra gerçekleşti. Dil ile iletişimden önce insanların anlaşmalarını ve diyaloglarını sağlayan unsur vücut hareketleri yani vücut diliydi.

Günümüzde de vücut dili etkin olarak birçok insan tarafından kullanılmaktadır. Karşınızdaki insan sizi sadece konuşmanızdan ya da nasıl cümle kurduğunuz üzerinden yargılamıyor aynı zamanda konuşurken kullandığınız el hareketleriniz, mimikleriniz ve jestleriniz de diyalog sırasında ilgi çekiyor. Vücut dili insan yaşamında o kadar önemli ki bu konuda yazılmış on binlerce kitap ve eğitim seti mevcut. Bunun yanında etkili vücut dili kullanımı için bire bir eğitim veren kurumlar da yer alıyor.

Psikolog ve analistlerin yaptıkları araştırma sonuçlarına göre vücut dili kullanımı iki ana kola ayrılmakta. Bunlardan ilki istemsiz vücut dili, diğeri ise istemli vücut dili olarak adlandırılıyor.

Konuşurken istemsiz yapılan tüm hareketler ve gösterilen istemsiz davranışlar; istemsiz vücut dili kapsamına girer. Her insan karşısındaki kişiye bir şeyler anlatırken ellerini, kollarını, gözlerini farklı şekillerde hareket ettirir. Bu konuşma sırasında gelişen bir davranış şeklidir.

İstemli vücut dilinde ise; kişi konuşurken karşısındaki kişiyi nasıl etkilerim, nasıl ikna edebilirim çabasına girer. Bu düşünce ile yüz hareketlerinden başlayarak konuşmasına katkı sağlayacak ve süsleyecek vücut dilinde hareketler gerçekleştirir.

Vücut dili kullanımında istemli ve istemsiz davranışlar da önem taşımaktadır. Etkileyici bir vücut dili için gerekenler;

Etkileyici bakın

Bir konuşmada en çok dikkat çeken ve bakılan bölge gözlerdir. Gözlerden sonra önem sırası; eller, ağız, omuzlar ve bacaklardır. Vücut dili için de en çok anlam taşıyan organlar gözlerdir.

Gözleri; kaşlar, yüz jestleri, alın hareketleri, dudak ve ağız hareketleri destekler.

Konuşma esnasında gözlerin karşıdaki kişiye boş boş, anlamsız olarak bakmaması, gözlerle konuşmanın etkili olarak anlatıldığı ya da aktif olarak kişinin dinlenildiği kişiye hissettirilmelidir.

Ellerin önemi

Eller vücut dilinde 2.derecede önem taşımaktadır. Yüzüne, gözlerine ve bakışlarına güven duymayan insanların ellerini daha sık ve profesyonel olarak kullandığı görülmüştür.

Ellerin konuşma ile birlikte kullanımında; hareketlerin çok sık yapılmaması, kontrollü hareket edilmesi, konuşmanın ciddiye alınmasına yansıyacaktır. Karşılıklı diyaloglarda ellerin aşırı kullanılması ciddi görünmeyi ve dolayısı ile ciddi algılanmayı olumsuz engeller.

Vücut dilinde el kullanımında; en çok kullanılan parmaklardır. Örnek olarak; Konuşurken uyarı niteliğinde işaret parmağının kaldırılması en sık yapılan el hareketlerindendir. Bu karşıdaki kişinin konuşmayı aktif olarak dinlemesine olanak tanıyan bir davranıştır.

Parmağı çene altında tutmak güveni simgeler; konuşurken eller ile daireler çizmek dikkat çeker.

Yukarıdaki etmenler dışında; Her görüşme sırasında omuzların dik olması karşı tarafa güven aşılar ve güveni temsil eder. Yine karşılıklı olarak otururken, bacak bacak üstüne atmak güven ifadesidir.

Özellikle iş görüşmelerinde bacakların birleştirilerek oturulması ya da bacakların geniş geniş uzatılması oldukça olumsuz bir izlenim bırakacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar