Uzmanlar ve araştırmacılar; İş yerinde yaşanan verimliliğin ve buna bağlı performans düşüklüğünün önüne geçmek için birçok farklı yol açıklamışlardır.
Günümüzde çalışanlarının üst seviyede performans gösterebilmesine imkan sağlayacak gerekli çalışma düzeni ve etkili çalışma ortamını sağlayabilen firmalar, rakiplerinin önünde yer almaktadırlar. Verimli çalışma gücünün olduğu bir şirket aynı zamanda iyi bir yönetim departmanına sahip bir şirket demektir. Verimli çalışma gücüne bağlı olarak şirketler maliyetlerini de daha alt düzeylere indirebilmektedir.
Bir çalışanın günün her saati aynı verimi gösterebilmesi elbette mümkün değildir. Hepimiz gerek kişisel gerek ise farklı nedenlerden dolayı bazı durumlarda iş yaparken performans düşüklüğü yaşarız. Ancak sebepleri ne olursa olsun kişinin kendi performans grafiğini yönetebilmesi gerekir.
Araştırmacılara göre; İş verimliliğinde yaşanan düşüşlerde bazı etkili yöntemler uygulanarak yaşanan bu olumsuz gerilemeyi tersine çevirebilmek ve stabil bir çalışma performansı gösterebilmek mümkün. Öncelikle performans düşüklüğüne neden olan konular en temelinden başlanarak not alınmalı ve bu sorunların çözümü için etkili fikirler üretilmelidir.
Çalışırken; sosyal hayatta karşılaşılmış sorunları iş yerine taşımamak, profesyonelliği ve tecrübeyi gerektirir.
Uzmanlar bu konuda bir çalışanın yaşamış olduğu performans düşüşünün nedenini 2’ye ayırıyor;
Çalışanın kendi özel sebeplerinden kaynaklı iç etmenler,
Çalışanın, çalıştığı şirket ya da organizasyondaki çalışma koşulları ve şartlarına dayanan dış etmenler.
Verimli Bir Çalışma İçin Gerekenler;
Bazı çevrelerce verimli olmak çok çalışmak olarak algılanmakta. Bu tamamen yanlış bir değerlendirmedir. Verimli çalışmada esas olan kısa sürede etkili çalışma becerisi gösterebilmektir. Örnek olarak bir işi ek mesai yaparak 10 saatte bitiren bir personel ile aynı işi etkili ve pratik çözümler üreterek 5 saatte bitiren bir çalışan arasında ciddi bir performans farkı vardır. Verimli çalışmak; Zamana karşı doğru hamleler yaparak çalışmaktır.
Verimli olmak bir dizi davranışın zincirleme olarak uygulanması ile gerçekleşir. Bunlar;
- Çalışılan kurumun personelden istedikleri doğru şekilde algılanmalı, yapılacak görevdeki amaçlar, ara hedefler ve sonuçlar doğru şekilde değerlendirilmelidir.
- Çalışma sistemi ve rutinler belirlenmeli: Bir işyerinde personelin uyması gereken kurallar dizisi her zaman olacaktır. Bu kurallar uygulanırken kıdem, vasıf ya da departman ayrımı yapmadan kurallar tüm çalışanlara adil olarak uygulanmalıdır.
- Görev tanımına uyan kişiler doğru işlerde çalışmalı: Verilen bir işi en doğru ve hızlı şekilde yerine getirecek kişiler o görevin başında olmalıdır. Doğru işlerde doğru personelleri çalıştırmak şirket verimliliğine direk etki edecektir. Şirketlerin işe alım birimlerini ya da departmanlarını kurması kalifiye ve nitelikli elemanların şirket bünyesine katılması konusunda büyük önem arz etmektedir.
- Personelin motivasyonu sağlanmalı: Motivasyon hem çalışma ortamının iyileştirilmesi hem de maddi kazanç unsuruna bağlı olarak arttırılabilir. Bu iki unsur da birbirine bağlıdır. Biri olmadığı zaman diğerinin olması verimliliğe etki etmeyecektir.
- Yönetim ve Departmanlar arası işleyiş: Bir işin ne derece doğru yapıldığı, çalışanın üstü tarafından doğru analizlerle denetlenmiyorsa o iş yerinde büyük bir sıkıntı vardır. Çalışanlar düzgün şekilde yaptıkları işlerin de çoğu zaman takdir edilmesini beklerler. Neyi iyi neyi yanlış yaptıklarının kendilerine iletilmesini, şirket yönetiminden raporlanmasını isterler.
Verimli ve Performanslı Bir Çalışma Sağlayacak 14 Kritik;
- Ana hedefim nedir ve buna ulaşırken ara hedeflerim neler?
- Verimliliğim yaptığım işe ya da göreve göre farklılık gösteriyor mu?
- Hangi durumlarda verimliliğim yüksek, hangi durumlarda düşük?
- Verimliliğimi düşüren ya da yükselten etmenlerin hangileri bana hangileri dış etkenlere bağlı?
- Kişisel değerlerim ve karakteristik özelliklerim neler ve bunların ne kadarını iş yerimde bulabiliyorum?
- Görevlerimi başarmakla ilgili inancım ne düzeyde?
- Görevlerim için verilen ve gerekli yetkinliklerim yeterli düzeyde mi?
- Bana verilen tüm kaynakları kullanıyor muyum?
- Çalışırken güçlü yönlerim neler? Gelişmeye açık yanlarım neler? Bunları geliştirmek için neler yapıyorum?
- İşleri ertelemegibi bir huyum var mı? Var ise genelde hangi işleri erteliyorum?
- Yeteri kadar etkin geri bildirim alabiliyor muyum?
- Ne kadar çözümü ben üretiyorum, ne kadar çözümü dışarıdan bekliyorum?
- Tepkisel davranışlarım var mı? Tepki yerine doğru çözüme odaklanırsam neler değişir?