Ana SayfaMakalelerVerimli Çalışmanın Yolları

Verimli Çalışmanın Yolları

Verimli Çalışmak İçin İzlenecek Yollar

İş hayatında özellikle iş yükünün fazla olduğu zamanlarda verimliliğin daha da ön plana çıktığını görmekteyiz. Verimlilik başlı başına iş akışını etkileyen, işveren ile çalışanın etkileşimleri doğrultusunda gündeme gelen bir konudur. Ancak genel anlamda bakıldığında verimlilik daha kişisel bir olgudur ve bireylerin davranışlarıyla ilintilidir.

Çalışanlar kendi zihinlerinde yönlendirdikleri düşünceleri doğrultusunda verimlilikleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olurlar ve hedeflerin net olması, verimli olabilmek adına önemli bir yere sahiptir. Kişisel farkındalıkların yaratılması açısından ise aşağıdaki konulara yanıt verilmesi, bireylerin zihninde hedeflerine ulaşabilmeleri için farklı bakış açıları oluşturacak, daha verimli olmalarını sağlayacaktır.

Hedefim ne?

Adım adım hareket etmeniz gereken bu yolda, asıl hedefinize ulaşmak için ilerlemeyi planlamalısınız. Planlama aşamasında ise mutlaka ara hedefleri belirlemeli, bu doğrultuda yolunuza devam etmelisiniz.

Zamanlamam var mı?

Zihninizde bir planı oluşturdunuz ancak sorgulanması gereken, bu planın ne zaman eyleme dönüştürüleceğidir. Planımı ne zaman eyleme koyacağım ve bunun için tam anlamıyla bir zamanlamam var mı diye kendinizi sorgulamalı, vereceğiniz cevap doğrultusunda harekete geçmelisiniz.

Verimliliğim değişken mi?

Objektif bir şekilde kendinizi tanımlamanız önemlidir çünkü tam olarak kendinizin hangi işi yaparken iyi hissettiğinizi bilmeniz ve hangi aşamada verimli olduğunuzu anlamanız, verimli çalışabileceğiniz iş alanı oluşturmada etkili olacaktır.

Verimliliğim ne zaman yüksek/düşük?

Kendinizi iyi tanımalı, ne zaman yüksek verimliliğe sahip olduğunuzu, hangi durumda verimliliğinizin düşük olduğunu bilmelisiniz. Kendinizi verimsiz hissettiğiniz zamanlarda ise daha verimli olmak adına neler yapabileceğinizi tespit etmelisiniz.

Verimliliğimi etkileyen faktörler iç/dış hangisini bağlı?

Verimliliğinizi etkileyen faktörlerin kişisel mi yoksa tamamen dış kaynaklardan gelen olumsuzluklar üzerine mi kurulu olduğunu belirlemeniz de size fayda sağlayacaktır.

Kendi değerlerime uygun bir iş ortamım var mı?

İş ortamımın kişisel değerlerinize uygun olup olmadığı konusu verimi etkileyen faktörlerden birisi olduğu için, bu durum hakkında da kendinize gerçekçi olmalısınız.

Kendime inanıyor muyum?

Hedefleriniz doğrultusunda yol almak için gerekli planlamayı yaptınız. Peki kendinize güveniniz var mı? Siz bu hedefler doğrultusunda yol alabilecek misiniz? Gerçekçi olun ve bu soruya da objektif bir şekilde yanıt vermeyi deneyin.

Gerekli niteliklere sahip miyim?

Her iş için birey kendine gerçekçi olmalıdır ki bu başarının başında gelen koşullardan birisidir. Dolayısıyla siz de mutlaka bu konuda gerçekçi olarak, hedefinizin size uygun olup olmadığını, gerçekten bu hedef için gerekli niteliklere sahip olup olmadığınızı belirlemelisiniz.

Kaynaklarımı kullanıyor muyum?

Kaynaklarımın ne kadarını kullanıyorum sorusunu kendinize yöneltmeniz, kullanmadığınız kaynaklarınızı tespit etmenize yarayacağı için daha fazla yoğunlaşarak tüm kaynaklarınızı kullanmanıza olanak verir.

Güçlü yönlerim neler?

Kendimi iyi tanıyor olmam güçlü yönlerimi tanımama olanak verirken, zayıf yönlerimi de tespit etmeme yardımcı olarak, kendimi geliştirmek için adımlar atmama yardım eder.

İşlerimi erteliyor muyum?

Verimliliğimi ölçümlemeye çalıştığım bu aşamada, işlerimi erteleyip ertelemediğim konusu oldukça önemli. Bu sebeple işimi erteliyor muyum diye bakmalı, erteliyorsam da hangi işleri yaparken özellikle bu tutumu sergiliyorum diye kendinize sormalısınız.

Yeterli geri bildirim alıyor muyum?

Yaptığım iş ve projeler hakkında yeterli ve etkin geri bildirim alabiliyor muyum ve bu geri bildirimler benim verimliliğime etki sağlıyor mu diye kendinizi sınamalı, bu konunun verimliliğinize etkisini araştırmalısınız.

Çözüm üretebiliyor muyum?

Bir sorun yaşadığımda ya da gerçekten bir projeyi hayata geçirmek istediğimde çözüm üretebiliyor muyum? Bu çözümün ne kadarını diğer kişilerden bekliyorum, ne kadarını kendim üretiyorum diye sorgulamak gereklidir.

Nasıl tepkiler veriyorum?

Bir konu hakkında tepki gösterirken ki tutumum ne derece doğru? Ne kadar doğru iletişim kuruyorum? sorularına yanıt aranmalıdır. Tepki vermek yerine çözüm odaklı olmanın ne derece fayda getirebileceğine değinmeli ve bu şekilde davranmanın verimliliğinize etki sağlayıp sağlamayacağı konusunu da düşünmelisiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar