Yaşadığımız çağda bilgiye ulaşmak oldukça kolay. İnternet sayesinde bilgilere kolaylıkla ulaşabilir, bilgilerinizi sınayabilir ve sonucunda sertifika alabilirsiniz. Sertifikaları kariyeriniz için kullanabileceğiniz gibi kendinizde eksik gördüğünüz gelişim konularında da alabilirsiniz. Hemen hemen her alanda ücretsiz online sertifika veren siteye denk gelebileceğiniz gibi yüz yüze eğitim ile de kurs alabilirsiniz. Yazının devamında sertifika hakkında aklınıza gelebilecek çoğu soruya cevap bulabilirsiniz.
Neden Sertifika Almalıyım?
Sürekli olarak kendini geliştirmek veya var olan bilgileri canlı tutmak kariyeriniz için oldukça önemlidir. Günümüzde hemen hemen neredeyse herkes üniversite mezunu. Bu yüzden de sizi diğerlerinden farklı kılacak veya ön plana çıkaracak kurslara ihtiyaç duyabilirsiniz. Kariyer dışında tamamen kişisel gelişim adına da ücretsiz veya ücretli sertifikalar bulabilirsiniz. Geniş bir yelpazesi olan sertifika sisteminde, size uygun olanı bulup seçmek, başlamak ve başarıyla bitirmek kimi zaman zorlu bir süreç olabilir. Bu süreci daha kolaylaştırmak adına ilgi alanınıza en cazip gelen sertifika programına kayıt olabilirsiniz. Böylelikle öğrenme sürecinizi eğlenceli kılarak, ihtiyacınız olan kurslara daha hevesli katılabilirsiniz.
Genellikle sertifikalar CV’lerin eğitim ve kariyer bölümlerinden sonra eklenir. Eklenecek sertifikaların onaylı olmasına ve sorgulanabilir olmasına dikkat etmekte fayda var. Çoğu işyeri sorgulanabilir sertifikalara daha çok güvenir.
Sertifika almanın birkaç nedeni var:
– Kişisel Gelişim
– Cv’ye eklenecek kaliteli bilgiler
– Yeteneklerini test etme fırsatı
– Bildiğinize dair elinizde bulunan bir kanıt
– Hayatta karşılaşabileceğiniz zorluklara karşı önlem alma
– Sertifika sayesinde iş bulma imkanı.
Sertifikanın Avantajları
Sertifika, kişisel gelişim ve aynı zamanda kariyer yolunuzda aranan kişi olmanızı sağlayacak bir diğer önemli etmendir. Bu yüzden almaya hak kazandığınız sertifikaların içeriyi, eğitim hayatınızı desteklemesi ve kişisel gelişiminize katkı sağlaması oldukça önemlidir. Sertifika almanın avantajları:
Bildiğinize dair elinizde bir kanıt olsun
Çoğu firma, personel alımlarında karşısındaki kişiye güvenip güvenmeme konusunda zorluk çeker. Bu yüzden de özgeçmişlere eklenen her bilginin doğru ve sorgulanabilir olması önemlidir. Örneğin yazılım firmasına başvuru yapmaya hazırlanan bir bilgisayar mühendisi, İngilizce ve derslerini almadığı robotik kodlama bildiğini söylerse bunu aldığı sertifikalarla kanıtlamış olur.
Güven Sağlar
İnsan psikolojisi, elle tutulur konularda ikna olmaya daha yatkındır. Bu yüzden de eğer bildiğinizi bir sertifika ile kanıtlarsanız görüşmeye çağrılma oranınız yükselebilir.
Alanda Uzmanlaşma Fırsatı
İstediğiniz herhangi bir alanda belirli sertifika programlarına katılarak temel eğitimin yanı sıra uzmanlaşabilir ve sonrasında bunu meslek olarak yapabilirsiniz.
Bilgi Düzeyinde Artış
Bilgi yüzyıllardır en büyük güçlerden biridir. Bu yüzden bilen kişi bilmeyenlere oranla daha çok işe tercih edilir. Deneyim sahibi olmasanız bile o alanda yeterli sertifikaları alıp kendinizi geliştirdiğinizde var olan bilgilerin genişlemesine katkı sağlamış olursunuz.
Farklı Perspektiflerden Bakma İmkanı
Farklı perspektifler yardımıyla ileriye yönelik daha kolay planlama yapabilirsiniz.
Sertifikalarınız ile Özgeçmişlerinizi Geliştirin
Curriculum Vitae (CV), yani özgeçmiş hazırlamak başvuru yapılacak şirketlere ön bilgi niteliğindedir. İnsanlarda ilk izlenim nasıl önemliyse, başvuru yaptığınız firmaların da özgeçmişiniz hakkındaki görüşü önemlidir. Sertifikaların özgeçmişinizde yer alması hem sizin hem de şirket adına ilgi alanlarınızı belirtme konusunda yardımcı olur.
Sertifikalar ile geliştirilen özgeçmişler, durmaksızın öğrenme prensibini benimsendiğini, öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunuzu gösterir. Bu da çoğu büyük firma ve şirket için oldukça önemli bir konudur. Yaşanan teknolojik gelişmeler oldukça hızlı ve bir o kadar ani olur. Bu yüzden yeniliklere kolay adapte olmak ve kendini geliştirmeye istekli olmak firmalar için önemli bir maddedir.
Üniversite Tarafından Verilen Ücretsiz Onaylı Sertifikalar
Üniversite tarafından onaylanan sertifika programları, öğrencilerin aldıkları temel lisans veya önlisans eğitiminin yanı sıra kariyerini güçlendiren sertifikalandır. Çoğu üniversite kendi öğrencisine ücretsiz şekilde birçok sertifika programı sunar. Aynı zamanda farklı bir üniversiteden veya iş hayatını üniversite onaylı bir sertifika ile güçlendirmek isteyen kişiler belirlenen ücretlerle eğitimlerden faydalanabilir. Üniversiteler tarafından onaylanmış sertifikaların çoğu ücretsiz ve kariyer basamaklarında hızlı yükselme yaşamanızı sağlayan kursları içerir.
Üniversitelerde bulunan sürekli eğitim sistemlerinin yanı sıra, bölümlerin sağladığı yandal programlarını başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalar verilmektedir. Üniversite okuyan öğrencilerin sınavsız kayıt olabilecekleri bir diğer alternatif ise açıköğretim ve uzaktan eğitim fırsatlarıdır. Burada dikkat edilmesi gereken sertifika için ekstra bir ücret verilmese de öğrenim boyunca dönemlik bir ücret talep edilmektedir.
Üniversiteler tarafından online veya yüz yüze verilen sertifika programları:
– Aile Danışmanı
– Kalite Mühendisliği ve Yöneticiliği
– Web ve Tasarım
– Programlama
– Mobil Programlama Dilleri
– Dil Kursları
– 3B- 3D Çizim
– Müşteri İlişkileri
– Photoshop
– Microsoft Programları
– Zor İnsanlarla Başa Çıkabilme
– Dış Ticaret
– Kriz Yönetimi
– Senaryo Yazarlığı
– Liderlik
– Kişisel Stres Yönetimi
– Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
MEB Onaylı Ücretsiz Sertifika Programları
MEB sertifika sistemi sayesinde, ister öğrenci, ister ev hanımı veya isterseniz de herhangi bir iş kolunda çalışıyor olun kolaylıkla başvuru yapabilir ve sertifikanızı ücretsiz şekilde alabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açılan kursların yanı sıra gerekli şartları karşılayan birçok kurs merkezi de MEB onaylı sertifikalar vermektedir. Bu sertifikaların e-devlet gibi resmi kurumlarda sorgulanabilir olmasının yanı sıra oldukça geniş bir yelpazede kurs imkanları tanımaktadır. Kurslar online veya yüz yüze olabilir. Detaylı bilgilere MEB’in internet sitesinden kontrol ederek ulaşabilirsiniz.
MEB kurslarında en çok kayıt olunan kurslar aşağıdaki şekildedir:
– Sosyal Uyum ve Yaşam
– Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi
– Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi (İlk-orta-lise)
– Kuran-ı Kerim Okuma
– Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık
– İlk Yardım
– Temel Okuma ve Yazma Kursları
yukarıdaki kursların yanı sıra aynı zamanda:
– Dil kursları
– Adalet
– Bilişim Teknolojileri
– Elektrik ve Elektronik Teknolojileri
– Kişisel Gelişim
– Sınava Hazırlık
– Müzik Aletleri
– Spor Branşları
– Şan
– Sanat ve Tasarım
gibi kurslarına da kayıt olarak sertifikalarınızı E-devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Diğer Sertifika Veren Kurumlar
Devlet kurumları ve vakıf üniversitelerin sağladığı sertifika programlarının yanı sıra hem İngilizce hem de Türkçe olacak şekilde kurslara katılabilirsiniz. Kursların tamamen online olması ve sonrasında bildiğinize dair bir sınava tabii tutulacağınızı unutmamak da fayda var.
OpenLearn
Dünyada çapında yaklaşık 200 kursu kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor. Eğer öğrenci olarak siteye üye olursanız size yönelik yaklaşık 800 kursun online olacağını görebilirsiniz.
Coursera
Bir diğer global olarak kurs veren site de Coursera. Matematikten kişisel gelişime kadar ücretsiz yüzlere kurs bulabilirsiniz.
edX
EdX, Harvard ve MIT üniversiteleri ortaklığında hazırlanmış hem ücretli hem de ücretsiz kurs imkanı sağlayan bir diğer sitedir. Burada kodlama, sanat tarihi, arkeoloji, siyaset ve diğer birçok konuda onlarca kursa ulaşabilirsiniz. Kursları veren kişiler alanından profesörlerden oluşuyor.
ODTÜ Bilgeİş
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) tarafından kurulan Bilgeİş, geniş bir kurs yelpazesine ve ücretsiz sertifika programlarıyla özgeçmişlerinizi güçlendirebileceğiniz diğer bir kurs sitesidir. Çok fazla kurs alternatifi bulumasa da 100 kadar kurs içerisinde ihtiyacınız olanı kolaylıkla bulabileceksiniz.
İİENSTİTÜ
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından hazırlanmış bir proje olan İİENSTİTÜ, kurulduğu ilk günden bu yana kadar hem ücretli hem de ücretsiz kurs imkanları sunmakta. Bu kursların online ücretsiz olarak sertifikasını alabilir veya talebiniz doğrultusunda evinize kargolayabilirsiniz.
Sertifikalarınız güçlendirdiğiniz özgeçmişlerinizi isbul.net’e yükleyebilir ve size uygun olan meslekleri iş-ilanları kısmından ulaşabilirsiniz.