Tezgahtar

Perakende satış elemanı olarak da adlandırılan tezgahtar, ticarethanelerde, satış yapılan alanlarda müşteriyle iletişime geçerek müşteriye söz konusu malın tanıtımını yapan, satış işlemini gerçekleştirmeye yönelik olarak bilgi veren kişidir.

Görevi; Satılması öngörülen malların sınıflandırma işlemini, kullanıma ve satışa uygun olmayan malların tespitinde bulunarak, gerekli yönlendirmeleri yapar. Satılması planlanan malların teslim alma, giriş kayıtlarını tutma ve etiketleme uygulamalarını gerçekleştirir. Satışın yapılacağı alanın düzenlemesini yaparak, satılacak ürünleri raflara yerleştirme, vitrini düzenleme gibi işleri yürütür. Müşteri davranışları üzerinde etkili olarak, satın alma işlemini gerçekleştirme çabası içerisine girer. Satın alma çabasının sonuç vermesinden sonra, bu işlemi kayıt altına alarak fiş keser, günlük hesapların dökümünü alır ve ilgili yerlere kaydetme işlemini gerçekleştirir. Ürünlerin satışları doğrultusunda stoklar hakkında listeleme işlemini yaparak, gelecek günlerde olabilecek satışlar hakkında planlama yapar, depodan mal alımını sağlar.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Tezgahtar yani perakende satış elemanı olarak çalışacak bireylerin mutlaka insanlarla iletişimi seven ve güler yüzlü olan kişiler olması gerekmektedir. Aynı anda birçok işle uğraşabilmesi de bu mesleğin gerektirdiği özelliklerdendir. Sürekli ayakta durarak çalışması ve etkileyici olması gerekir. Satış yapmaya çalıştığı işletmeyi temsil edeceğinden kendisine ve tavırlarına dikkat ederek davranması da bu mesleği yapmak isteyenler için bir zorunluluktur.

Çalışma ortamı; Tezgahtarların çalışma ortamları oldukça değişkendir. Satılan malın niteliklerine göre değişkenlik gösterir. Eğer sağlık ürünleri satan bir işletmede çalışılıyorsa çalışma ortamı oldukça hijyenik iken, çimento satan bir işletmede çalışılması durumunda pis ve tozlu bir ortamda çalışılabilir.

Eğitim; Tezgahtar olmak için MEB’ e bağlı bazı Sanat Okullarında ya da Halk Eğitim Merkezleri’ndeki Satış Elemanlığı bölümlerinde eğitim almak gerekmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar