Ana SayfaMakalelerSpiker kimdir?

Spiker kimdir?

Önceden hazırlanan haber bültenlerini ve diğer duyuruları radyo veya televizyon vasıtasıyla izleyici ve dinleyiciye ulaştıran kişilere verilen ad’dır. Spiker önceden hazırlanmış metinleri inceler ve düzgün konuşulan şekilde yazılmasını sağlar.

Görevleri ;Metni banttan ve canlı olarak en düzgün şekilde izleyiciye aktarır. Yayından önce metni okuyarak varsa yabancı kelimelerin doğru okunuşunu belirle ve izleyiciye aktarır.

Kullandığı aletler;

Mikrofon

-Günceler konuları takip etmek için bilgisayar

-Metinleri düzgün bir şekilde okumak için Prompter

-Seslendirme aletleri

Spikerin nitelikleri; Spiker aranan özellik ilk önce düzgün bir fiziki görünüşe sahip olmasıdır. Spiker akıcı konuşması ve Türkçe’yi düzgün kullanması gerekir. Yayın esnasında çeşitli uyarıları anlayarak gerektiğinde uyarıları yayına yansıtmamak. Spikerin üst düzey genel yeteneğe sahip olması gerekmektedir.

Çalışma Ortamı ; Spiker radyoda kapalı ve sessiz ortamda çalışmaktadır. Televizyon da ise ışıklandırma nedeniyle fazla aydınlı ve Sıçak ortamlarda çalışmaktadır. Bu durumlar televizyonda değişe bilir özel yayınlarda spiker yayını yapmak için açık alanda görevini sürdürebilir.

Çalışma alanları; Spiker günümüzde çeşitli özel kanallar ve radyolarda rahatlıkla iş imkanı bulabilir. Devlet tarafından ise TRT kanallarında ve radyolarında iş imkanı sağlaya bilir. Spikerler aynı zamanda bir davette yada bir toplantıda akıcı konuşması sayesinde moderatör’lük yaparak ta iş bulabilirler.

Eğitimin verildiği yerler; Spikerlik eğitimini özel kurum ve kuruluşlarından alabilirler. Özel radyolarda ve TRT de kurum içinde daha önce muhabirlik yapmış kişilerde kurum içi eğitimden sonra spiker olabilir.

Meslekte ilerleme; Spiker mesleğinde başarıya ve tecrübeye göre idari kadrolarda yer alabilirler. Spiker yabacı dilbilgisine sahip ise yurt dışında iş imkanı sağlayabilir.

Aldığı Ücret; Spiker bilgi ve tecrübesine göre anlaştığı şekilde ve başarıya göre ortalama asgari ücretin 7 ile 9 katı arasında para kazanmaktadır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar