Ana SayfaMakalelerSözsüz İletişim

Sözsüz İletişim

İnsanlık tarihinde iletişim ilk olarak işaretler ile yapılmıştır. İnsanlar konuşma dili üretmeden önce birbirleri ile anlaşmak için çeşitli hareketler ve davranışlar geliştirmişlerdir.

İletişim, her zaman insanlık tarihinde önemli olmuştur. Günümüzde insanların aktif olarak kullandığı ya da yararlandığı birçok farklı iletişim modeli bulunmaktadır.

Ken Cooper, “Sözsüz İletişim” adını taşıyan eserinde; beden dili kullanarak yapılan sözsüz iletişimin meslek ve sektör ayrımı olmadan birçok alanda kullanıldığını anlatmıştır.

Verdiği örneklemede; Eski başkan Kennedy’den bu yana her başkanın sözsüz iletişim konusunda özel eğitim aldığını belirtmiştir. Global olarak tüm ülkelerde siyaset ile uğraşan siyasetçiler; bireyleri ve de toplumları etkilemenin en başta sözsüz iletişim ile yapılacağının farkına varmışlardır.

Sözsüz iletişim alanında verilebilecek en iyi örnek grubundan biri de hayvanlardır. Hayvanlar insanlar ile ilişkilerinde en başta sözsüz iletişimden yararlanmaktadırlar.

Bir evcil köpeğe yapmış olduğu bir hatadan dolayı dişlerinizi sıkıp kaşlarınızı çattığınızda köpek; bunun farkına varacaktır. Aynı şekilde; köpek mutluluğunuzu da görüp kuyruğunu sallayarak destek verecektir.

Görüldüğü üzere etkili vücut dili kullanımı, sözsüz iletişimde hayatın her dalında ve her yerde kullanılabilmekte.

Sözsüz iletişim iş hayatında da aktif olarak kullanılmakta. Örneğin; patronun, yönetici sekreterine sert bir bakış ile iş hakkında mesaj vermesi ya da bir sunum sırasında sunum yapan kişinin ortamda rahatsız edici bir şekilde konuşan kişilere gözleriyle bir bakış atması en belirgin sözsüz iletişim davranışlardandır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar