Ana SayfaMakalelerSorumluluk Almaktan Korkuyor Musunuz?

Sorumluluk Almaktan Korkuyor Musunuz?

İş ve Sorumluluk Duygusu

Çalışanlar iş yerinde belli yetki ve görevlere sahiptir. Genellikle henüz mesleğe atılmış ya da iş hayatına yeni başlamış bireylerde, yetki alanı daha kısıtlı olsa da, ilerleyen yıllarda ya da daha üst mevkilerde bireyler daha fazla yetki ve sorumluluğa sahiptir. Daha fazla yetki ve sorumluluk, bazı bireylerde daha fazla güç algısı yaratırken, bazı bireylerde fazla baskı ve stres yaratarak iş için olumsuz algı oluşturabilmektedir.

İş hayatında fazlasıyla deneyim edinmiş ya da kendisini sorumluluk alacağı alanda geliştirmiş olan bireyler, sorumluluk alma konusunda fazla sıkıntı yaşamaz ya da alacağı sorumluluk kendisini tatmin edeceği için bu algısını bastırır. Özellikle fazla deneyim sahibi olunmayan ya da farklı bir alanda sorumluluk alma duygusu ise, çalışanı gererek stres oluşturabilmektedir.

Her çalışan görevinin getirdiği kişisel sorumluluklara sahiptir ve bunun sonucu olarak her birey kendi üzerine düşen görevleri harfiyen uygulamalıdır. Kişisel sorumlulukların özellikle işletmede grup çalışmasında bulunan bireyler tarafından yerine getirilmemesi ya da kurum içerisinde belli kişilerin sorumluluklarından uzak davranışlarda bulunması, huzursuz bir ortam yaratacağı gibi, işlerin olumsuz etkilenmesine de sebebiyet verir.

İşletme kendi bünyesinde çalışan bireylerden görevinin getirdiği kişisel sorumlulukları yerine getirmesini bekler. Daha üst kademede bulunan çalışanlara ve yönetici konumundaki personeline ise daha fazla sorumluluk yükleyerek, işlerin daha hızlı yürümesini sağlar. Sorumluluk alma her bireyin kolaylıkla başarabileceği bir durum değildir. Çünkü burada bahsi geçen sadece kişisel sorumluluk değil, daha fazla sorumluluktur. Örneğin iş yerinde Pazarlama Müdürü olan bir birey, tüm pazarlama ekibinin sorumluluğunu almakta ve o ekibin yapacağı tüm işlerden sorumlu tutulmaktadır. Ekip ile ilgili olarak olumlu ya da olumsuz herhangi bir durumun ortaya çıkması durumunda ise yönetici/işveren ile diyaloga girecek olan kişidir. Bu yetki ise tam olarak deneyim sahibi ve sorumluluk alma yetisine sahip olmayan bir çalışana verildiğinde, durum farklılaşarak can sıkıcı bir noktaya gelebilir. Oysa sorumluluk almak zor bir olgu olsa dahi, bireylere yetki tanıyacağından kendisini daha iyi hissettirecek ve gelişme imkanı tanıyacaktır. Önemli olan sorumluluk duygusunun ve bilincinin gelişmiş olduğu bireylere yetki verilmesidir.

Tüm bu olgular doğrultusunda sorumluluk almak korkulması gereken bir durum olarak değil, işletmenin yetki verdiği sınırlar içerisine uygulanmak koşulu ile başarılı yönetilebilecek bir süreç, fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanlar ise kendisine sorumluluk yüklendiğinde olumsuz algılamak yerine kendisini sorumluluk alanında geliştirme yoluna gitmeli ve bu fırsatı değerlendirmelidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar