Seramik teknikeri, seramik yapmak için gerekli olan hammaddelerden yapılacak olan ( mutfak, banyo vs.) ürünlerin yapımı sırasında gerekli olan işlemleri yürüten kişidir.
Görevi: Oluşturulacak ürünlerin şekil alacağı model ve kalıpların hazırlanmasını sağlar. Seramik yapmak için gerekli olan çamurun hazırlanmasını ve uygunluğunu kontrol eder. Çamurun biçimlendirme ve süsleme aşamasından sorumludur. Bu sürecin sonrasında pişirilme, küçülme ve kuruma durumunu denetler. Üretilen ürünün sağlamlığını kontrol eder. İşlemin sona ermesinden sonra bakımını yapar ve etrafı düzenler.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler: Kimya ve fizik konusuna ilgili, el becerisi yüksek olan, şekillerle iletişim kurmakta zorlanmayan, tasarım yapmayı seven ve gerektiğinde çizim yapabilecek, estetik görüşlü, objeleri şekillendirmekten hoşlanan özelliklere sahip olmaları gerekmektedir.
Çalışma ortamı: Seramik teknikeri olarak çalışacak bireyler atölye ve fabrika alanlarında çalışırlar. Çalışılan alan genellikle alçılı, çamurlu ve kokulu olmaktadır. Etrafta kullanılan malzemelerin yarattığı dağınıklık söz konusu olabilir. İnsanlarla iletişim halinde değil, malzemelerle ilgilidirler.
Eğitim: Üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarında yer alan seramik bölümünde okumak gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır.
Maaşları: Seramik teknikerlerinin maaşları mesleğe başladıkları zaman ortalama 2- 3asgari ücret kadar olmaktadır. Meslek içerisinde ise yükselmeleri durumunda 5 asgari ücrete kadar çıkabilmektedir.