Pilot

Pilot kimdir? Pilot mesleği, spor amaçlı yada zevk için profesyonel olarak uçan kişiye denir. Sadece uçan kişilere pilot denmez, hızlı giden ama uçmayan bazı araçları kullanan kişilere de pilot denir.(Örnek olarak: Formula 1 araçlarını kullanan kişiler, ralli araçlarını kullanan kişiler ve benzeri.)

Pilot olmak için;

Yaş ve eğitim durumu önemlidir. Pilot olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak, en az lise mezunu olmak ve çok iyi derece İngilizce bilmek gerekir. Ayrıca havacılık ile anlaşmalı hastane ve ya sağlık merkezlerinden sağlık raporu almak gereklidir. Pilot olmak isteyen adaylar için, asgari şartların öğrenilmesi önemlidir.

Ayrıca, Pilot olmak için, havacılık eğitimini sadece Türk Silahlı Kuvvetleri de vermiyor. Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Özel Uçuş Okulları verebiliyor. Eskişehir Anadolu Üniversitesin de, 1 yıl hazırlık olarak tam 5 yıl olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Uçuş Okulları, 12 ile 18 ay arası eğitim veriyor. Ülkemizde pilot olmak isteyen bir kişinin 50-70 bin $ arası bir parayı gözden çıkartması gerekiyor. Bu nedenden dolayı Pilotluk ”Zengin Mesleği” olarak da biliniyor. Pilotlar aynı araç şoförlerinde ki gibi ehliyet ve sınıflara ayrılabiliyor.

Pilotların lisansları;

Hava Yolu Nakliye Pilotu (ATPL) : 650 saat yerde ve 200 saat uçuş saatini doldurduktan sonra ”Frozen ATPL” adı verilen lisansı alabilirsiniz ve lisansınızı aldıktan sonra istediğiniz bir uçak tipinin eğitimini alıp hava yollarında, uçuş yapmaya başlayabilirsiniz.

Hususi Pilot Lisansı (PPL) : 120 saat yer dersi ve 45 saat uçuş saatinden sonra, amatör olarak tek motorlu uçak kullanmak isteyenler bu lisansı alabiliyorlar. Hava Yolu Nakliye Pilotu olmak isteyen Pilotlar için ilk atılması gereken adımlardan birisi. Ancak, bu lisansa sahip olan Pilotlar, yolcu taşıma ve ticari uçuş yapamıyorlar. Sadece kendi uçaklarını uçurma izinleri mevcut.

Ticari Pilot Lisansı (CPL): Bu lisansı alan Pilotlar yolcu taşıma ya da özel sebepler ile taşıma yaparak gelir sağlayabilirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar