Referans vermek, iş arayan kişilerin çok önem vermesi gereken bir konudur. İş arayanların karşısına referanslarıyla ilgili sorular gelmediği için bu konuyu önemsememe gibi bir tavır sergileyebiliyorlar. Ancak şu bir gerçek ki, işverenlerin verilen referansı arayıp aramadığını iş arayanlar bilemezler. Hatta iş arayan için çok olumlu geçen bir görüşmeden sonra kendisine hiç geri dönüş olmaması veya olumsuz yanıt olması tamamen referansın olumsuz beyanda bulunmasıyla alakalı olabilir.
Özgeçmişimize yazdığımız ya da iş görüşmesinde görüşme yaptığımız yetkiliye verdiğimiz referanslar bizim işe alınmamızda önemli bir faktör olacaktır. İş görüşmesinde bize referansın aranacağından hiç bahsedilmez; ama çoğu iş görüşmesi yapan yetkili olumlu bir intiba aldıysa elindeki referansları arar.
İş arayan kişilerin dikkat etmeleri gereken başka bir husus da verdikleri referansların kendileri hakkında nasıl bir görüş beyan ettikleridir. %100 emin olmadıkları, kendileri hakkında olumlu konuşmayacak kişileri referansa eklememek lazım. Ancak şöyle de bir durum var ki, uzun süre çalışılan bir yerden mutlaka referans vermek gereklidir. Böyle uzun müddet çalışılan bir yerden yetkili birisi referans olarak verilmiyorsa bu durum iş görüşmesi yapan kurum yetkilisi tarafından şüpheyle karşılanır. Belki de bu durumdan şüphelenip iş arayandan habersiz eski çalıştığı iş yerini arayabilir de.
Referans vermek demek CV’de yazılan bilgilerin doğru olduğuna garanti veriyorum demektir. Çünkü daha önce şu şirket ya da şirketlerde şu tarihler arasında çalıştım diyorsunuz. Bunu o şirkette çalışan bir kişiyi, yetkili olan, referans vererek güvence altına alıyorsunuz.
Referans aramasında sizin şirketten neden ayrıldığınız mutlaka sorulacaktır. O yüzden, siz en başta ayrılmanız hakkında doğru bilgileri veriniz.
Eğer, tecrübesizseniz ya da o ana kadar çalışılan iş yerlerine ait bir referans verilemiyorsa ne yapmak gerekir? Bu durumda mutlaka başka bir şekilde referans bulunabilir. Okuldan öğretmen, hoca; staj yapılan yerden bir yönetici; tanıdık bir firma sahibi; nüfuzu olan bir tanıdık…