Ana SayfaMakalelerReferans Bilgisinin CV’Deki Yeri

Referans Bilgisinin CV’Deki Yeri

Referans Bilgisinin CV’deki Yeri

İş arayışında bulunan her birey hayatında mutlaka bir kez de olsa CV doldurma gereksinimi hissetmiştir. Bu aşamada önemli olan bilinçli davranabilmek, doğru bir şekilde CV’yi gerektiği gibi doldurabilmektir.

Çoğu insan CV’yi nasıl dolduracağı konusunda endişelenmekte, yanlış ifadeler kullanmakta ya da eksik olarak CV’sini doldurmaktadır. Bu ise iş arayanlar için dezavantaj yaratan bir durumdur çünkü işveren çalışan adaylarını ilk defa CV’sinden tanıyacağı için, olumsuz bir etki yaratabilmektedir. Bu etkiyi pozitif hale getirmek adına ise CV tam olarak doldurulmalı, adım adım ilerlenmelidir.

CV diğer adıyla özgeçmiş birçok bölümden oluşmakta, bireylere ait bilgilerin düzenli bir şekilde işverene aktarılmasını sağlamaktadır. Her alan kendi içinde ayrıntılardan oluşur. Bu bölümlerden birisi ise referanslar bölümüdür.

Referanslar bölümü her CV’de yer alan ve mutlaka doldurulması gereken alanlardan biridir. Tavsiye anlamına gelen referans, iş hayatı ve kişisel olarak ikiye ayrılmaktadır.

İş Hayatı Referansı

Referans tiplerinden birisi olan iş hayatı referansı, işveren tarafından daha fazla dikkate alınan ve etkileyiciliği fazla olan referans tipidir. Bu referans tipinde, en son iş yerinizdeki yöneticiniz, işveren ya da iş arkadaşlarınız yer alabilir. Bu kişileri belirleme aşamasında ise doğru seçim yapmanız, işe girmenizde fazlasıyla etki sağlayabilir. Kesinlikle bu kişiler ile iletişime geçmeli, kendisini referans olarak vermek istediğinizden haberdar etmeli ve onaylarını alarak, özgeçmişinize yazmalısınız. Aksine referans verildiğinden haberdar olmayan kişi, bir arama yapılması halinde olumsuz geri dönüş sağlayarak, olumlu giden iş görüşmenizi olumsuz hale getirebilir.

Kişisel Referans

Kişisel referans ise iş hayatı referansının yanı sıra, sizi iyi tanıyan kişilerin referans bölümüne yazılmasıdır. Bu durumda da mutlaka kişinin kendisinin referans verildiğinden haberdar olması önemlidir.

Referans İçin Gerekli Bilgiler

Özgeçmişte yer alan referans bölümü için, referans vereceğiniz kişinin bazı bilgileri gereklidir. Bu bilgiler; ad soyad, şirket adı, pozisyon, telefon ya da e-posta adresidir. Bu bilgiler dahilinde referansın iş hayatına mı kişisel mi olduğunu da mutlaka belirtmek gereklidir.

CV’de referans olması, işverenin olumlu geçen görüşmenin ardından, tam olarak emin olmak istediği bilgileri almasına, size dair daha detaylı bilgi edinmesine olanak tanır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar