Ana SayfaMakalelerProfesyonel İK’cılar CV’leri İncelerken Nelere Dikkat Ediyor?

Profesyonel İK’cılar CV’leri İncelerken Nelere Dikkat Ediyor?

İş hayatı herkesin malumu… Zor bir süreç. Ve bu denli zor olan bu süreç nereden bakarsanız bakın hayatımızın en az 40-50 yıllık bir bölümünü kapsıyor. Hem de her gün. Ama bu süreçten daha zor olan bir şey daha var. O da iş hayatına girebilmek, iş bulabilmek. Günümüz Dünya’sında ve Türkiye’sinde ekonomik koşulların neden olduğu olumsuz şartlar iş bulmayı bir hayli güçleştiriyor. Tabi bu demek değil ki hiç iş yok. İş var, ancak mühim olan girebilmek, o iş için uygun aday olduğunuzu göstermek. İşte mesele tam da bu.

Size uygun olduğuna inandığınız bir işe başvuru yaptınız. Ve beklemektesiniz. Fakat çok uzun bir süre geçmesine rağmen dönüş olmadı. Umudu kestiniz. Demoralize olmadan önce acaba cv’nizde ya da Türkçe tabirle özgeçmişinizde kendinizi ne kadar anlatabildiniz? İş deneyimlerinizi, ne kadar doğru ifade edebildiniz? Sorusuyla sizi baş başa bırakmak istiyorum.

İK’cının Dikkatini Nasıl Çekebiliriz?

Başvurduğunuz pozisyon için cv’nizi inceleyen İnsan kaynakları yetkilisi özellikle belli başlı bazı şeyleri göz önünde bulunduracaktır. Bunlarda bir tanesi ve hatta en önemlisi; adayların geçmişteki tüm deneyimlerini CV’lerinde detaylı ve anlaşılır bir biçimde vermesi. Bu konuya nerden vardık derseniz, bu konuda Outplacement (işten çıkarılan kişiye sunulan yeni kariyere geçiş hizmeti) firması Challenger, Gray & Christmas’ın ABD’de 150 insan kaynakları yetkilisi ile CV’lerle ilgili yaptığı ankette katılımcılara: CV’lerin ne kadar detaylı olması, kaç sayfa olması gerektiği şeklinde sorular yöneltti. Anket Sonuçlarına göre

Katılımcı işe alım uzmanlarından yüzde 54’ü başvuran adayların önceki çalışma hayatının yalnızca son yıllarını değil çalışma hayatının tümünü görmek istediklerini belirtti.
İşe alım uzmanlarının verdiği diğer cevaplarda ise: yüzde 20’si adayların en az 20 yıllık geçmişinin, yüzde 8’i ise son 10 yıllık iş geçmişinin CV’ye eklenmesinin yeterli olduğunu düşünmekte.
Ankete katılan uzmanların yüzde 71’i ise; adayların muhakkak iş dünyasının sosyal ağı olarak nitelendirilen LinkedIn hesaplarının bilgisini de CV’lerine eklemeleri gerektiğini düşünüyor.

Siz Yine De Detaylarda Fazla Boğulmayın

Anket sonuçlarını yorumlayacaksak eğer, lafı uzatmaya hiç gerek yok aslında. İnsan kaynakları yetkililerinin büyük bir kısmı açık ve net bir şekilde başvuran adayların deneyimi hakkında net ve bir o kadar da detaylı bilgiye sahip olmak istiyor. Burada İşbul.net olarak bizim İş arayan adaylara tavsiyemiz:

Öncelikli olarak başvurdukları pozisyon ile alakalı deneyimlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmaları,
Pozisyonla alakalı olmayan diğer tecrübeleri ise özetleyerek eklemeleri şeklinde olacaktır.

Son olarak insan kaynakları yetkililerine detaylı bir özgeçmiş sunacağım diye detaylarda boğulmanın hiç bir anlamı yok. Üstelik uzun uzadıya detay yazıldığında cv’nin sayfa sayısı 3-4 sayfayı bulabilmektedir. İdeali ise 2 sayfa civarındadır. Bu yüzden size tavsiyemiz detayları net ve anlaşılır ifadelerle sunmanızdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar