Ana SayfaMakalelerPara Biriktirmeyle Zengin Olunamayacağını Biliyor Muydunuz?

Para Biriktirmeyle Zengin Olunamayacağını Biliyor Muydunuz?

xPara biriktirerek zengin olunacağını sanmak sonu asla gelmeyecek bir hayaldir. Çalışıp didinen insan, dişinden, tırnağından biriktirdiği paranın üst üste yığılarak zengin olacağı hayalleri kurar, lakin hiçbir zengin bu şekilde servet sahibi olduğu görülmemiştir.

Para biriktirmek bir insanı zengin etmez ama belki birazcık da olsa rahatına ermesini sağlamaz mı? Tabi ki de sağlar. Ancak eğer ki parayı biriktirmektense harcamaya, yatırım yapmaya, girişime soyunmaya kalkmış olsaydı çok büyük ihtimalle biraz rahat etmekten çok daha fazlasını elde edecekti. İnsanın girişken olması, az parayla çok işler yapabilme kapasitesi, yaratıcılığı buna müsaittir.

Paranın birikmeyle değil harcamayla değerleneceği fikri çok eski zamanlara dayanır. 16. Yüzyılda Avrupa’da sanayi devrimiyle birlikte gelişen yeni ekonomik sistem, ancak ticari girişkenliğin insanı zengin edeceğini, harcamadan bir kenara koyulan paranın kayıp değer olduğu üzerinde ısrarla durur. Durum böyle olunca buna uyan birçok tüccar hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışı pazarında ithalat ve ihracat yaparak servetlerine servet katmışlardır. Bu tüccarların zenginliği hiç kuşkusuz küçük işlerden kazandıkları parayı biriktirmeyip harcama yaparak daha da büyük işlere soyunmalarından gelir. Kuşkusuz günümüz ekonomisi, paranın devamlı dolaşımda olması ve bu sayede piyasanın canlı kalacağı düşüncesi üzerine kuruludur.

Ücret karşılığı çalışan işçi ve bu statüdeki çalışanlar daha üst mevkilere tırmanmak, maddi olarak daha çok kazanmak istiyorlarsa harcamadan kaçınmamalıdırlar. Çünkü sosyal hayattaki rol bile harcanan parayla elde edilir. Bir kişinin devamlı tasarruf yapıp evine kapanması doğru düzgün sosyal bir çevresinin olmaması anlamına da gelir. Böyle durumlarda o kişi zor duruma düştüğü bir vakit borç para dahi isteyecek birini bulamayabilir. İşin büyümesi, yeni iş sahalarına yönelme, iş ortaklıkları ancak ve ancak sosyal hayatta da para harcayarak mümkün olur. Eş, dost, ahbap toplantıları, yemekler veya bir dernek faaliyeti bu tarz sosyal olaylardır. Buralara giren kişi ya da kişilerin mutlaka bir külfeti olacaktır; ancak bu külfetin mutlaka bir geri dönüşü vardır.

Geleceğinde zengin olma hayalleri kuran kişiler para biriktirme huyundan vazgeçerek harcama, tüketme ve de bu sayede sosyalleşme yoluna gitmeliler. Günümüzde insana birçok kapıyı açan para değil sosyal çevredir ve bu sosyal çevrenin bağıyla zengin olma ihtimali daha yüksektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar