Özgeçmiş, kişinin hayatını, yeteneğini, eğitimini, deneyimlerini sunduğu ve belgelediği tanıtım yazılarına denir. Bu tanıtım yazısı, kurum veya kuruluşların, binlerce aday içinden sizin farklılıklarınızı veya eksikliklerinizi görmesini sağladığı gibi, iş arayan adayların da kendini en kolay ve en düzenli şekilde tanıtmasına olanak tanır.
Özgeçmiş hazırlamak iş arama sürecinin oldukça önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Çünkü bir firmada işe girebilmek için ön eleme aşamanız özgeçmişiniz sayesinde yapılmaktadır. Özgeçmişinizi sunduktan sonra ya işe çağırılıp mülakatınızı şansa çevirirsiniz ya da o iş için çağrılmaya bile gerek görülmezsiniz. Öyleyse yüz binlerce özgeçmiş içinden sizinkinin bir farklı olmalı! Bu da ancak etkili bir özgeçmiş hazırlama tekniklerini bilmekten geçmektedir. Peki özgeçmiş hazırlama sanatı nedir?
Pek çok kişi, özgeçmiş hazırlarken belirli kalıpların dışına çıkmamakla birlikte, çoğu kişi de bu aşamayı görmezden gelerek, özgeçmiş oluşturma kısmını atlamaktadır. Unutmayın ki hiçbir firma boş bir özgeçmişle sizi görüşmeye çağırmaz. Burada şunu eklemeden de geçmeyelim. Deneyimlerle, sertifikalarla dolu bir özgeçmişe sahip kişiler de çoğu zaman görüşmeye çağırılmaz. Çünkü özgeçmişiniz, kendinizin bir nevi reklamıdır. Bu reklamı ne kadar iyi sunarsanız o kadar da çok geri dönüş alırsınız. Özgeçmişinizde yazmanız gereken adres bilgilerinizi asla atlamayın, daha önceden yaptığınız işlerin tanımlarını ayrıntılı bir şekilde yazmalı, mutlaka bir fotoğraf eklemeli ve o fotoğrafınız vesikalık formunda çekilmiş olmalıdır. Başarılarınızı, burslarınızı, faaliyetlerinizi üşenmeden mutlaka özgeçmişinize ekleyin. Son yıllarda sosyal medya hesapları da oldukça revaçta. Firmalar sizleri özgeçmişinize eklediğiniz sosyal medya hesaplarınızın üzerinden de değerlendirmeye başladı. Fakat buraya dikkat! Eğer özgeçmişinize bir sosyal medya hesabınızı ekleyecekseniz, o hesapta aşırı siyasi, ırkçı söylemlerde ve hareketlerde bulunmayın. Sayfalarınızda sürekli bunalımlı tavırlar takınmayın. Gittiğiniz seminer, kurs, sosyal aktivitelerinizin gönderilerini firmaların görebileceği şekilde herkese açık olarak paylaşın. En önemli nokta ise ön yazı! Ön yazınızda asla abartılara kaçmayın, yazınıza gereksiz bilgiler eklemeyin. Başvurduğunuz pozisyonda kendinizi geliştirmek istediğinizi ekleyebilir, eğitim ve deneyimleriniz neticesinde başvurunuzun değerlendirilmesini kibarca rica edebilirsiniz. Sonunda da firmaya iyi çalışmalar dileyerek ön yazınızı bitirebilirsiniz.
İş arayan kişiler olarak, firmalar tarafından çağrılmadığınızı düşünüyorsanız, hatayı kendinizde veya firmada aramaktan ziyade önce özgeçmişinizde arayın. Nerelerde hatalar yaptığınızı, eksik bilgilerinizi ve özgeçmiş fotoğrafınızı yeniden gözden geçirin. Özgeçmişinizi sık sık güncelleyin.