Ana SayfaMakalelerMülakatlarda Doğru Bilinen Yanlışlar

Mülakatlarda Doğru Bilinen Yanlışlar

İş arama sürecinde en son basamağı mülakatlar oluşturuyor. Pek çok aday aslında işi kapmak için oldukça önemli olan bu basamağı pek önemsememekle birlikte, mülakatlara da pek önem vermiyor. Hatta yapılan anketlere göre firma tarafından çağrılan her üç adaydan biri, mülakatlara gitmiyor. Bazıları ise bu basamağı fazlasıyla önemsediği için, stres ve panikten dolayı mülakatlarda başarısız oluyor. Peki firmalar mülakatlarda neleri önemsiyor, nelere önem vermiyor? İşte mülakatlarda doğru bilinen yanlışlar:

Staj: Aslında çoğu kişi, stajın çok iyi şirketlerde yapılması gerektiğini düşündüğü gibi, staj yerimizin de bize iyi bir referans olacağını düşünmektedir. Peki durum böyle mi? Elbette değil. İnsan kaynakları uzmanlarına göre, stajın yapılmaması o adayın seçilmesi için engel değil. Eğer gerekli gördükleri yetkinlikler adayda mevcutsa staja bakılmıyor bile. Yani artık staj yeriniz, sizi rakiplerinizden ayıran büyük bir kıstas değil.

Not Ortalaması: Hepimizin işe alım sürecinde not ortalamamızın çok değerli olduğunu düşünüyoruz değil mi? Fakat insan kaynakları uzmanlarına göre, not ortalamasına çoğu kez bakılmıyor bile. Zaten pek çok bölüm ve fakülte birincisinin iş bulamaması da buna bir kanıt değil mi? Firmalar için not ortalamasından daha önemli olan şey, adayın ne derece öğrenmeye açık olduğu, kendini geliştirmek adına neler yapabileceği ve doğru iletişim kurabilmesidir.

Yüksek Lisans: İlk aşamadayüksek lisans yapan adayla lisans mezunu olan adayın hiçbir farkının olmadığı söyleyen insan kaynakları uzmanları, eğer iki kişi arasında kalındıysa ve ayırt edilebilecek başka kıstaslar yoksa yüksek lisans durumuna son aşamada bakmaktalar. Hatta çoğu lisans mezununun, yüksek lisanslı adayların önüne geçtiği pek çok firmanın kayıtlarında mevcuttur.

Dış Görünüm: Bazı firmalar için önemli olsa bile dış görünüm, adayın işe kabul edilme veya edilmeme kısmında doğrudan etkisi olmayan bir özellik. Örneğin firma için tüm yeterlilikleri sağlayan ve firmayı üst seviyelere çıkarabilecek nitelikte olan bir adayın dış görünümü, mülakata geldiği kılık kıyafeti firmalar için pek de önemli değildir. Yine insan kaynakları uzmanlarına göre, en başta kılık kıyafet konusunda yanlış gelen adaylar, zaten çalıştığı ofisin düzenine çok kısa bir süre sonra psikolojik olarak adapte oluyor ve bu sorun ortadan kalkıyor.

Üniversitenin Adı: Bu kıstas da artık tarih oluyor. Bazı firmalar vakıf üniversitesinin bir kolu olduğu için kendi öğrencilerine öncelik tanısa da, artık okulun isminin ayırt ediciliği yavaş yavaş kayboluyor. Firmalar için asıl önemli olan bireyin bilgi ve becerilerine ek olarak, kendini geliştirme ve değiştirme potansiyeline sahip olması ve iletişime açık olmasıdır. Ayrıca aktif ve dışa dönük olmak da firmalar için artık oldukça önemli.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar