Ana SayfaMakalelerÖzgeçmiş Fotoğrafının Değeri

Özgeçmiş Fotoğrafının Değeri

Ülkemizde iş arayanlar için özgeçmiş fotoğrafı nedense pek önemsenmemekte, herhangi bir fotoğraf gelişigüzel özgeçmişlere yüklenmekte veya eklenmektedir. İş arayan kişiler için, özgeçmişte en önemli görülen kısım bitirilen okul ve bölüm olduğu pek çok anket çalışmaları ile kanıtlanmıştır. Bu ankete katılanların çoğu ise özgeçmiş fotoğrafını gelişigüzel koymak şöyle dursun, fotoğraf yükleme aşamasını es geçmektedir. Peki bu durum iş verenler için de aynı mı dersiniz? Elbette hayır. Binlerce aynı bölümden mezun olan kişileri işverenler ufak tefek farklarla ve özgeçmiş fotoğraflarına bakarak elemektedir. İşinde çok daha deneyimsiz ve başarısız biri, sırf sizin fotoğrafınız eksik diye sizin ve fotoğrafsız binlerce adayın önüne geçebilir.

Öyleyse özgeçmiş fotoğrafında nelere dikkat etmeliyiz?

Her şeyden önce fotoğraf yükleme aşamasını atlamamalısınız. Eğer özgeçmişinizi bir firmaya elden verecekseniz mutlaka vesikalık bir fotoğrafı belgelerinizin arasına eklemelisiniz. Zaten pek çok firma iş ilanlarının altında fotoğrafsız özgeçmişler değerlendirilmeyecektir gibi bir ileti bulundurmaktadır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus, yüklediğiniz veya eklediğiniz fotoğrafın mutlaka kendinizin olmasıdır. Pek çok iş arayan beğendiği kişilerin fotoğraflarını yüklemekte ve işverenleri kandırmaktadır. Yüklediğiniz fotoğraf vesikalık fotoğraf tarzında ve boyutunda olmalıdır. Asla çok uzaktan çekilmiş, yüzünüzün belli olmadığı fotoğrafları yüklemeyiniz. Arka planda kapı, pencere, tablo gibi şeylerin olmamasına da dikkat ediniz.

Bayanlar için yüklenilen fotoğraflar aşırı makyajlı veya aşırı soluk, bakımsız halde olmamalıdır. Aynı zamanda erkekler için de aşırı sakallı fotoğraflar pek fazla tercih edilmemelidir.

Özgeçmişler incelendiğinde çoğu fotoğrafın şapkalı, güneş gözlüklü olduğu görülmektedir. Hiçbir işveren bu şekilde olan bir başvuruyu değerlendirmeye almamaktadır. Yüzünüz gözlükle, şapkayla örtülü olmamalıdır ve yüzünüz yeterince aydınlatılmış, görünür halde olmalıdır.

Daha ayrıntılı noktalara bakarsak, özgeçmişinize yükleyeceğiniz fotoğrafınızda kıyafetleriniz temiz ve düzgün olmalıdır. Günlük kıyafetler değil, şık ama sade kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca yeni mezun olan bireyler özgeçmiş fotoğraflarına kep ve cüppeleri ile çekilmiş fotoğraflardan koymaktadırlar. Bu durum işveren firmaların gözünde sizi henüz deneyimsiz olarak gösterebilmekte, pek çok aday içinden elenmenize sebebiyet vermektedir.

Özgeçmiş fotoğrafında aşırı gülmemeli veya aşırı ciddi durmamalısınız. Kendinize güvenen, kendinizden emin bir halde poz vermelisiniz. Ekleyeceğiniz fotoğrafın firmalar üzerinde nasıl bir algı yaratacağını düşünün ve sık sık fotoğrafınızı güncelleyin. Fotoğrafınızın altı ay ve daha öncesine ait bir fotoğraf olmamasına özen gösterin. Firmaların size dönüş yapmadığını düşünüyorsanız, bir de bu saydığımız noktalar ışığında özgeçmişlerinize yeni fotoğrafınızı ekleyin. Özgeçmiş fotoğrafının değeri konusunu, bu şekilde daha iyi anlayacağınıza eminiz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar