Ana SayfaMakalelerÖz Yeterlilik

Öz Yeterlilik

Kişinin kendi üzerine olan fikirleri benlik tanımı altında bir araya getirilebilir. Benlik, bireyin kendi hakkında düşündükleri ve algıladıklarıdır.

Öz yeterlilik ise kişinin karşılaştığı zorluklar karşısında benlik ile paralel olarak işleyen, güçlükleri çözme konusunda gösterdiği inanç ve dirençtir. Kişi karşılaştığı zorluklarda sonuca ulaşıp ulaşmayacağı konusunda bir inanca sahiptir.

Öz yeterliliğin yüksek olması alınacak karar ve atılacak adımların sağlam bir zeminle yerine getirilmesi anlamına gelecektir. Bu bağlamda sağlam bir zeminle sonuca ulaşmak hedefi istediğimiz yerden yakalamamız anlamına gelecektir. Öz yeterlilik inancı düşük olursa aslen o işi becerebileceğimiz yetkinliğimiz kendimizde olabildiği halde bu inancın düşük olması dolayısıyla hedefi yakalayamayacağımız anlamına gelecektir.

Öz yeterlilik, belirli şart ve belirli koşullara göre değişiklik göstermektedir. Bunlar kişinin hayattaki daha önce başardıkları, kişinin psikolojik durumu, çevresel faktörler olabilir.

Gelişim ve eğitim sağlayan örgütte çalışan iş gören her örgütün bir ömrü olduğu gibi her bireyinde iş değiştirebilme durumu sonucunda yeni işine güvenle ve emin adımlarla gidebilmesi anlamına gelecektir. Uygulamalar çeşitlendirilebilir ve örnekler arttırılabilir. Örnek verilen bu uygulamaların yerine getirilmesi insan kaynakları uygulamaları doğrultusunda olmakta ve ilgili uygulamalar bireyin öz yeterlilik düzeyini etkilemektedir.

Günün ve hayatın büyük bir vaktinin geçtiği iş yerleri, kişiliğin oluşması için önemli zeminlerdendir. İnsan kaynakları uygulamaları çalışma hayatının kalitesini arttırmaya yönelik uygulamalar sunarak iş görenin iyi bir hayat düzeni sağlamasına da önemli katkılar sağlayabilecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar