Ana SayfaMakalelerNerede O Eski Meslekler

Nerede O Eski Meslekler

Bazı meslekler, kendi dönemlerinin unutulmaz ve gözde işleriyken, zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe, çağın beklentilerine yenik düştü. Birçoğu, çocukluğumuzda kalan, kimilerini ise belki de hayatımız boyunca hiç rastlamadığımız unutulan ve tarihin tozlu raflarına sığınan meslekleri nerede o eski meslekler gelin beraber ziyaret edelim.

Nerede o eski meslekler

AYI OYNATICISI

Listemizin ilk sırasında ayı oynatıcılığı var. Ayıların, belirli bazı figürlerle oynatılır ve şarkı eşliğinde dans ettirilerek para kazanılan bu meslek belki hala bir yerlerde az sayıda da olsa yapılıyordur. Ancak şu bir gerçek ki o meşhur def sesini duymayalı ve burnuna zincir takılı ayıları görmeyeli uzun yıllar geçti!

ZERZEVATÇI

Bir eşek, sırtında 2 sepet, içinde çeşitli kuruyemişler taşıyor. Ardında, elinde bir zili olan satıcısı. Sokakları arşınlayarak yapılan satışta, paranız olmadan da alışveriş yapmanız mümkündü. Nasıl mı kıyafet takasıyla!

YOĞURTÇU

Ellerde tabağı tenceresi ile dört gözle kapılarda pencerelerde beklenirdi yoğurtçu. Elindeki tiz zili çalıp yoğurtçu diye bağırdığında sesleri mahalleyi inletirdi. Sırtına taktığı bir sopanın iki yanında bulunan tepsilerde organik-doğal el emeği yoğurdunu satardı yoğurtçu. Şimdilerde hiçbir yoğurttan o saf ve lezzetli doğal tadı almak ise mümkün değil!

SÜPÜRGEC İ

Kuşkusuz annelerimizin en sevdiği satıcılardan biri de süpürgecilerdi. Eskiden öyle elektrik süpürgesine sahip olmak ne mümkün. En gözde temizlik nesnesi olan doğal süpürgelerden yıllarda binlerce satıcı ekmek yedi.

ESANSÇI

Bugünlerde nasıl ki her köşe başında bir parfümcü varsa işte yıllar önce de esansçılar vardı. Ancak bu esansçılarda satılan şişe şişe parfüm değil, bir iki sıkımlık koku! Ücretini ödediğiniz esanstan bir miktar kıyafetinize sıkılıyor. Ve böylece o gün o kokuyla dolaşıyorsunuz. Bugün olsa yine aynı ilgiyi göreceklerinden ise hiç şüphemiz yok.

ARZUHALCİ

Tek tük belki birkaç Adliye çevresinde kendilerine rastlarsanız bir fotoğraf çektirmeyi unutmayın çünkü kendileri son arzuhalciler! Bir zamanların en çok rağbet gösterilen ve hizmet alınan bu mesleği icra edenler, halkın mektup, dilekçe, telgraf gibi ihtiyaçlarına yardımcı olurlardı. Şimdilerde e-mailler, teknolojik diğer gelişmeler bir mesleği daha bu şekilde tarihin karanlıklarına gömmüş oldu.

Konuya benzer iş ilanları


Yönetici iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar