Ana SayfaMakalelerMülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakat Kaybettiren Hatalar

İki aşamalı işe alımlarda öncelikle bir sınava tabi tutuluruz. Eğer sınavdan başarı elde etmişsek sıra gelir mülakat aşamasına… Çoğumuzun en korktuğu adımdır mülakat. Korkarız çünkü bilinmeyendir mülakat. Sınavlardaki gibi soruların cevapları belli değildir. Zaten daha 12- 13 yaşından itibaren hazırlanıp, en geç 14 yaşında kendisi ile mutlaka tanışmışızdır sınavların. Stresini iyi biliriz. Sınavlarda çıkabilecek soruların yanıtları kadar, stresi ile nasıl başa çıkabileceğimiz konusunda da eğitim almışızdır. Ama mülakat ile yabancıyızdır. Evet dediğim gibi bilinmeyendir mülakat. Hiç bilmeden, mülakat sırasında bizi değerlendirecek kişinin hassas olduğu konuda en küçük bir yanlışımız belki de çok istediğimiz işi alamamamıza neden olabilir. Belki sarf ettiğimiz tek bir cümle ya da taktığımız bir aksesuar, kim bilir…

Gözünüz korkmaya başladı değil mi? Korkmayın çünkü ilerleyen satırlarda, size bir mülakat sırasında dikkat etmeniz gereken en belli başlı maddelerden bahsedeceğim. Belirteceğim hataları yapmazsanız şansınız çok daha yüksek olacaktır
İlk maddemiz mülakata kesinlikle hazırlıksız gitmeyin. Öncelikle
iş başvurusunda bulunduğunuz firmayı mutlaka araştırmalısınız. Faaliyet gösterdiği sektör, firmanın geçmişi, vizyonu, misyonu… Bunlar hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Ardından başvurduğunuz pozisyondan tam olarak beklentileri, aradıkları çalışma arkadaşının özellikleri gibi hususlarda da bilgi edinmelisiniz ve tabi bu özelliklerin çoğunu taşıdığınıza inanmalısınız. Yeterli olduğunuz bilmeniz, firmanın iş ahlakı stratejileri vb. konular ile kendi kimliğinizin örtüştüğünü bilmeniz aynı zamanda size görüşme sırasında rahatlık sağlayacaktır. Aman dozunu iyi ayarlayın. Aşırı özgüven ve rahatlıktan da kaçınmanız gerekli. Bu tavır İK personelinin gözünde samimiyetsiz ve yapay karşılanabilir.

İkinci bir unsur da, mülakat sırasında size yöneltilen sorulara kesinlikle çeşitli kaynaklardan edindiğiniz yanıtları aynen vermeyin. Mümkün olduğunca kendi düşünceleriniz ve kendi özgün cümleleriniz ile yanıt vermeniz gerekli ki böylece sizi değerlendirecek kişi söylediklerinizin gerçek olduğuna emin olsun.

Üçüncü maddemize gelince, mülakata giderken dış görüşünüzde abartıdan ya da bakımsız olmaktan kaçının. Bu da orta yolu bulmanız gereken bir unsurdur. Aşırı dekolte, aşırı parfüm ya da makyaj sizin işinizden çok kendiniz ile ilgilendiğinizi gösteren biri gibi tanıtırken bakımsız olmanız ise sizinle muhatap olacak insanların gözünde saygınlığınızı kazanamamanıza yol açacaktır. Kesinlikle ve kesinlikle ölçülü olun.

Dördüncü maddemiz soru sorma hakkının size verildiği zamanlar ile ilgili. Bu hak size tanındığında kesinlikle suskun kalmayın. İlk maddemizde belirttiğimiz firma ve aranılan pozisyon hakkında bilgi toplamak bu noktada oldukça işinize yarayacaktır. Mülakata gelmeden önce mutlaka iş koşulları, firmanın çalışma prensipleri vb. konularda alternatif sorularınızı hazırlamalısınız. Alternatif sorularınızın olması İK personelinin size vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda elenen sorularınız olursa sessiz kalmanızı engellemek adına önemlidir.

Son olarak, yalan söylemeyin. Tecrübeleriniz, bilginiz dâhilinde olan konular ve en önemlisi daha önce çalıştığınız görevlerden neden ayrıldığınız konusunda dürüst olun. Sonradan yapılan araştırma ve çalışma hayatınız sırasında bu ya da benzeri konulardan birinde dürüst olmadığınız anlaşıldığında hem işinizi, hem de iyi bir referansı kaybetmiş olursunuz.
Evet ben, mülakat kaybettiren hataların, özellikle en önemlileri hakkında size az da olsa ipucu vermeye çalıştım. Bundan sonrası sizin elinizde. Yazının başında da belirttiğim gibi hiç tahmin edemeyeceğiniz bir faktörden mülakatta başarılı olamaya da bilirsiniz ama artık bildikleriniz sayesinde bir adım daha öndesiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar