Ana SayfaMakalelerMülakatlarda Öne Nasıl Çıkılır?

Mülakatlarda Öne Nasıl Çıkılır?

Mülakatlar, iş hayatına dahil olma aşamasında belki de en büyük stres ve heyecanı yaşamakta olduğumuz görüşmelerdir. Yöneticilerin gözünde doğru bir intibah bırakmak ve diğer adaylar arasında dikkat çekmek oldukça meşakkatli ve önemlidir. Onlarca aday arasından bilginizle, iletişim yeteneğinizle, yetkinliklerinizle kendinizi ön plana çıkarmanız gerekecektir. Böylelikle firmanın bünyesine dahil olma ihtimaliniz daha da yükselecektir. Bu nedenle girmiş olduğunuz mülakatlarda nasıl dikkat çekeceğinize yönelik birkaç ipucuna ihtiyacınız olabilir. “Mülakatlarda Öne Nasıl Çıkılır?” başlıklı bu yazımızda sizlere gireceğiniz mülakatlarda, iş görüşmelerinde rakiplerinizi elemenizi sağlayacak tüyolar vermeye çalıştık. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Mülakatta Yapılması Gerekenler

Mülakat süresince karşınızda bulunan yöneticileri ya da İK Yöneticilerini etkileyebilmeniz ve bu iş için en uygun adayın siz olduğuna ikna edebilmeniz gerekmektedir. Bu da ancak ve ancak yeterli bir donanım ve doğru iletişim ile sağlanacaktır. Kendinizi eğitim süreci ve sonrasında ne kadar geliştirirseniz, çalışma hayatında yer edinmeniz o kadar kolay olacaktır. Bu nedenle özellikle branşınızla ilgili tüm gelişmelerden ve tüm bilgilerden haberdar olmaya çalışmalısınız. Mülakat sırasında alanınıza ne kadar hakim olduğunuzu hissettirirseniz, İK Yöneticileri tarafından dikkat çekersiniz. Kendinizi doğru bir şekilde ifade etmeli ve doğru bir reklam yapmalısınız.

Mülakatlar birebir iletişim ile gerçekleşen ve kurumsal çerçevede gerçekleşen görüşmelerdir. Bu nedenle jest ve mimiklerin önemi bu süreçte oldukça önemlidir. Karşınızdakine olan saygınızı belirten bir oturma ve konuşma tarzı, göz teması, güler yüzlülük ve doğallık, iletişimde karşı tarafı etkilemek açısından önem taşımaktadır. Doğru bir üslup ve sıcakkanlılıkla karşınızdaki etkilemeniz çok kolay olacaktır. Kendinizi doğru bir şekilde ifade edebilmeli ve net bir tavır sergilemeniz gerekmektedir. Kendinizden emin olduğunuzu gören yöneticiler, işi ne kadar ciddiye aldığınızı ve üstesinden gelebileceğinizi bu şekilde hissedecektir.

Mülakatta karşılaşacağınız sorulardan korkmadan, sahip olduğunuz donanımdan faydalanarak, sektöre hakim olduğunuzu belirten ifadelerle ve akıcı bir konuşma tarzıyla cevaplarınızı vermeye çalışın. Cevapları verirken, göz teması kurmaktan çekinmeyin. Akıcı ve net ifadeler kullanmaya özen gösterin. Ne çok sıkıcı olacak kadar uzun ne de kendinizi ifade etmenizi engelleyecek kadar az konuşun. Kendinizden emin bir şekilde sergilemiş olduğunuz her hareket karşı tarafa olumlu yansıyacaktır. Mülakata girmeden önce karşılaşabileceğiniz sorulara karşı hazırlık yapabilirsiniz. Özellikle firma ile ilgili yapacağınız bir ön araştırma sizin firmaya ve işe olan ilginizi gösterebilmeniz açısından büyük katkı sağlayacaktır. Bu şekilde firma sahiplerini etkileyebilir, rakipleriniz arasında ön plana çıkabilirsiniz.

Mülakatta Yapılmaması Gerekenler

Mülakat görüşmeleri sırasında ne kadar hazırlıklı olursanız olun, kendinizi ifade etme tarzınız ve kuruma karşı olan ciddiyetiniz, kurum yöneticileri tarafından büyük bir özenle incelenecektir. Bu nedenle yöneticilere karşı olan tutumunuzu ve ciddiyetinizi korumaya özen göstermelisiniz. Giyim tarzınızla başlayan bu özen, konuşma tarzınız, üslubunuz, oturma stiliniz ve görüşme sırasında kullandığınız jest ve mimiklerinizle birlikte devam etmelidir.

İşle ilgili merak ettiklerinizi belirli bir çerçeve dahilinde sormaya özen göstermelisiniz. Hem işe olan isteğinizi ifade etmeli hem de karşınızdakini sıkmayacak ifadeler kullanmalısınız.

Mülakat görüşmesine zamanında gitmeniz de firmanın dikkat edeceği hususlardan biri olacaktır. Bu nedenle geç kalmamaya özen göstermelisiniz. Bu sizin çalışacağınız kuruma ne ve işe ne kadar önem verdiğinizi ifade edecektir. Görüşme yerine girdiğinizde de size yer gösterilmeden bir yere oturmamaya özen göstermelisiniz. Rahat hareketlerden kaçınmalı ve ciddiyetsiz bir profil sergilememelisiniz.

Daha önce çalıştığınız firma ve yöneticiler hakkında olumsuz ifadeler kullanarak bahsetmeden kaçınmalısınız. Size neden işten ayrıldığınız konusunda bir soru yöneltilirse en uygun ifadelerle ve firmayı kötülemeyecek bir anlatımla bilgi vermelisiniz. İK Uzmanları ve firma yöneticileri, çalışanlarının dürüstlük ve güvenilirlik hususlarına ne kadar dikkat ettikleri konusunda özen göstermektedir. Kullanacağınız olumsuz bir ifade sizi güvenilirlik testinden geçmenizi engelleyebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca özen göstermelisiniz.

Alacağınız maaş ile ilgili sürekli soru sormaktan kaçınmanızda fayda olacaktır. Bu bilgiyi görüşme sonunda içinde bulunduğunuz duruma göre doğru bir üslupla sorabilirsiniz. Yöneticilerin görüşme sırasında almış oldukları notlara bakmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca yöneticilerin sözünü kesmemeli ve bilmediğiniz konular ile ilgili cevaplar vermekten kaçınmalısınız. Sergileyeceğiniz tavır ve kendinizden emin duruşunuz sizi rakipleriniz arasında bir adım öne taşımaya fırsat verecektir. Ayrıca çalışmak istediğiniz alanla ilgili yeterli donanıma sahip olmaya mutlaka özen göstermeli ve her daim kendinizi geliştirmeye açık olmalısınız. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece rakiplerinizden her zaman bir adım daha önde olacak ve girdiğiniz her yarışta galip geleceksiniz…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar