Ana SayfaMakalelerMotivasyon Kurumsallık ve Çalışma Psikolojisi

Motivasyon Kurumsallık ve Çalışma Psikolojisi

Avrupa’da özel bir şirketin özel sektörde çalışan bireyler üzerinde yapmış olduğu araştırma sonucunda motivasyon, çalışılan şirketin kurumsallığı çalışma psikolojisine oldukça etki etmektedir. Peki, motivasyon nasıl sağlanmalı? Kurumsallık gerçekten çalışma psikolojisini doğrudan etkiliyor mu? İşte sorularımızın cevapları!

Kurumsallık Kavramı ve Getirileri

İş hayatı mutlu olmaktan geçer. Her ne kadar işinden memnun olmayan, çalışan bireylerin sayısı 2002 yılından beri milyonları geçtiyse de hayatı idame etme zorunluluğu ve hayatta kalma mücadelesi çoğu zaman çalışanları bir girdabın içine sokmaktadır. Uzmanlar bu konuda işverenlere çok iş düştüğü yönünde açıklamalarda bulunsalar da bazı durumlarda yöneticilerin olumsuz tavır ve tepkileri de motivasyonu yerle bir etmeye yetmektedir.

Motivasyon çok önemlidir. Eğer yaptığınız işe karşı saygı duyulmuyorsa, emekleriniz bir çırpıda silinip atılabiliyorsa övgü ve takdir yerine yergi alıyorsanız işte bu noktada motivasyonunuzun eksilerde seyredeceğini belirtmemizde fayda vardır. Motivasyon sadece kurumsal olmayan yerlere özgü bir davranış biçimi değildir.

Bazı durumlarda kurumsallıktan yıkılan firmaların işleyişi ve çok fazla planlı programlı gitmeleri ve de bir çözüme ulaşmama durumları da motivasyona etki etmektedir. Yöneticilerin aldığı riskli kararlar, kendilerinden başka üstün bir güce inanmamaları sadece kendi isteklerini öne çıkarmaları durumu da çalışanlar üzerinde enerji kaybına neden olabilmektedir.

Çalışma Psikolojisini Etkileyen Faktörler

Çalışma psikolojisini etkileyen faktörler arasında en önemli etken kuşkusuz çalışan adayların işini severek yapmaması durumudur. Bir işi severek yapmamanın getirdiği sonuçlar tüm birimlere yansımaktadır. Çalışma arkadaşları ile uyum da çalışma psikolojisini başlıca etkileyen nedenler arasındadır.

Çalışma saatleri, işyerinize gelirken yolda harcadığınız zaman, hafta sonu yeterince dinlenememe, herhangi bir sosyal kültürel aktivitenin olmaması, sürekli aynı zaman kavramı içinde rutin işler çalışma psikolojisini doğrudan etkilemektedir.

Öneriler ve Üzerinize Düşen Görevler

Motivasyonunuzun iyi olabilmesi için öncelikle seveceğiniz ve kaldırabileceğiniz işlere yönelin. İş yerlerinde dost edinmenize gerek yoktur. Herkesle samimi olma gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Bazen bir merhaba bile yeterli olmaktadır. Eğitim seviyesi yüksek alanlarda çalışmaya gayret gösterin. Eğitim her alanda çok önemlidir. Kurumsal geçmişe sahip olan bir şirkette yükseleceğinize inanabilirsiniz. Bu inançla iş başvurularınızı yapın. Kurumsal, ihtiyaçlarınıza cevap veren, eğitimli kültürlü bireylerle mutlu bir iş ortamına kavuşabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar