Ana SayfaMakalelerMola Vermenin Faydaları

Mola Vermenin Faydaları

İş Yerinde Molaların Etkisi

Çalışanlar günün en az dokuz saatini iş yerinde geçirmekteler. Bu süreç ise işveren tarafından daha verimli geçmesini istediği zaman dilimi içerisindeki yerini alıyor. Sabahın ilk saatlerinde verimi yüksek olan çalışan adayları ise akşama doğru kendisini daha bitkin hissetmeye başlayabiliyor. Kendisini yenilemesi içinse ufak bir iki formül bireylere yardımcı olacak ve daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Öğle yemeğinde yaklaşık bir saat kadar ara verilmesi, çalışanların zihnini boşaltmasına ve daha dinç bir şekilde işe oturmasına olanak verecektir. Tüm gün bir kısır döngü gibi aynı işi yapması ise bazı noktalarda çalışanı sıkacak ve aslında çok daha kısa sürede bitecek bir işe konsantre olunmakta zorlanıldığı için uzun bir sürede bitecektir. Buradan yola çıkılarak işverenlerin daha konsantre ve daha motive olmuş çalışanlara sahip olmak için belli adımlar atması gerekir. Örneğin öğle aralarında belli saatler arasında çalışanlara dinlenme zamanı tanınmalı ve bu saatlerde çalışanların zihinlerini yenilenmesine izin verilmelidir. Bu saatler arasında zihnini boşaltmaya çalışacak bireyler ise iş arkadaşlarıyla iş dışında paylaşımlarda bulunmaya çalışarak sosyal anlamda kendisini beslemeli ve işe tekrar oturana dek kendisini dinginleştirmelidir. Kendisini sosyal anlamda besleyen bireyler işinde daha başarılıdır ve kendisini daha iyi hisseden çalışanlar daha verimli olacaktır.

İş yoğunluğunun yaşandığı ya da fazla tempolu bir iş yerinde çalışanların ise günde bir iki kez, beşer dakikalık kahve molası vermesi, zihnini yenilemesine olanak verecek ve daha mutlu olmasına olanak tanıyacaktır. Beş dakikalık bir mola kendisini yenilemek için çalışana yardımcı olacak ve tekrar işe döndüğünde daha motive bir şekilde işine başlamasını sağlar. Ancak bu molayı uzatmamak gerekmektedir. Gerçekten çok gerildiğinizde ya da tıkandığınızı düşündüğünüzde beş dakika uzaklaşmak sizi rahatlatacak ve işe döndüğünüzde işe odaklanmanız için size yardımcı olacaktır.

İşveren ve çalışan kendi görevlerini bildikleri takdirde işin yürütülmesi ve uygulanması sanıldığından daha kolay olacaktır ancak burada en önemli kural ise her iki tarafından birbirine belli uygulamalarda anlayışlı davranması ve empati yapmasıdır. Her iki tarafında kendisine saygı duyması, gerekli çözümü gündeme getirecek ve işler daha kolay yürüyecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar